A kiállítás a „Láthatatlan Mindennapok”-ról

Szent Bazil Középiskola A kiállítás a „Láthatatlan Mindennapok” ról Debreceni tagintézmény Hírek Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola

A tolerancia nemzetközi napja alkalmából került megrendezésre 2017. novemberében a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete jóvoltából a „Láthatatlan Mindennapok” címmel megrendezett kiállítás, amelyre debreceni iskolánk két, leendő szakmája által leginkább érintett osztályával látogattunk el.

A 13. évfolyamos Kisgyermekgondozó, -nevelő valamint a 11. évfolyamos Szociális gondozó és ápoló osztály tapasztalhatta meg, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdeniük látássérült és vak embertársainknak a hétköznapokban.

Részesei lehettünk egy bevásárlásnak, ahol kizárólag a tapintásunkra hagyatkozva kellett felismerünk a hétköznapok során gyakran használt termékeket, zöldségeket, gyümölcsöket.

Az igazi kihívást a pénz beazonosítása jelentette.

A sötét szobában látássérült személyek kalauzoltak Bennünket és válaszoltak kérdéseinkre.

Lehetőségünk nyílt a korom sötét helyiségben papírból hajtogatni, előre kipontozott lapon kiszínezni a pontok által határolt ábrákat.

A program másik részeként megismerkedhettünk a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő beszélő és tapintható eszközökkel. Ilyen volt a beszélő óra, a számítógép, az okos telefon és a színfelismerő készülék.

A tapintható eszközök közül a mérőszalag, a vonalzó, a vakok részére készített társasjátékok és egyéb hétköznapi eszközök kerültek bemutatásra.

 A Braille-írás, (pontírás) rejtelmeibe is beavattak bennünket, emlékül Braille ABC-t és névjegyet is készítettek részünkre.

Külön élményt jelentett a vakvezető kutya jelenléte és hétköznapjainak megismerése.

A program során egyszerre szerezhettünk saját élményt a látás hiányáról, a látássérült emberek mindennapi kihívásairól és megismerkedhettünk a segítés helyes technikáival.

Készítette: Kocsárdiné Juhász Zsuzsanna, szaktanár

A programon készült képek itt láthatók: http://bit.ly/2A9NUvj

Tags: ,
Menü