A magyar nyelv napja

Szent Bazil Középiskola A magyar nyelv napja Hírek Kisvárdai Tagintézmény Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola

A magyar nyelv napjára hivatalosan 2011. szeptember 26-tól emlékezünk, ugyanis 1844. november 13-án fogadták el azt a törvényt, mely szerint a magyar nyelvet államnyelvvé nyilvánítják.

Hatalmas jelentőséggel bírt ez a korabeli Magyarországon, hiszen az akkor Habsburg Birodalomhoz tartozó országban tiltották, hogy a magyarok anyanyelvükön intézzék hivatalos ügyeiket.

Ez nagy fordulópont volt a magyarság történelmében, hiszen identitásukat, egy nemzetté válásukat erősítették meg ezáltal. A kisvárdai Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola tanulói a kommunikáció, illetve a történelem órák keretében, november 13-án, emlékeztek meg erről a napról. Nagyon fontos, hogy a gyermekek tisztában legyenek a magyar nyelvben rejlő szépséggel és szókincsüket a lehető legjobb módon gyarapítsák.

Büszkék legyenek származásukra, úgy, ahogy Kosztolányi Dezső is volt, akinek sorai ösztönzik az embert a haza és az anyanyelv szeretetére:

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.”

Balázs Anita, magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanár

Tags: ,
Menü