Új név, bővülő kínálat, páratlan lehetőségek

folder_openHírek, Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola

Szent Bazil Középiskola Új név, bővülő kínálat, páratlan lehetőségek Hírek Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola
A Tessedik Sámuel Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium, valamint a Telegdi Kata Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium 2017. szeptember 1-jétől új név alatt, új fenntartóval, de ugyanolyan formában működik tovább, mint eddig. A kisvárdai Tessedik Sámuel Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium igazgatóját, Kovács Ágnest kérdeztük, hogy mit jelent az intézmények életében ez a változás.
Kovács Ágnes: – A két iskola egybeolvad, és egy másik intézmény tagintézményeként működik tovább, Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Kollégium Középiskolai Tagintézménye néven. A Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye veszi át a fenntartói jogot az új tanév első tanítási napjától. Az iskolák helyileg ugyanott működnek tovább, mint eddig. Vallási hovatartozástól függetlenül várjuk a jelentkezőket, az egyházi fenntartás nem jelent kötelező vallásgyakorlást.
– Megváltoznak-e az eddig megszokott képzések, az iskolai élet?
Kovács Ágnes: – Sem a képzéseket, sem az iskola életét nem érinti ez a változás. Számtalan tanórán kívüli programot kínálunk továbbra is tanulóinknak. Színház és mozi látogatással, kirándulásokkal, korcsolyázással, bowlingozással, iskolanappal színesítjük a mindennapjainkat. Az Útravaló Ösztöndíjprogram több éve segíti a felzárkóztatást és a szakmai tehetséggondozást.
– Milyen szakképzésekre lehet jelentkezni?
Kovács Ágnes: – Alapfokú (8 osztály) végzettséggel, nappali rendszerű képzésben eladó, pincér, és szakács szakmákban indítunk osztályt. A 10. évfolyam elvégzése után, vagy érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők nappali tagozaton eladó és szakács szakmára jelentkezhetnek Debrecenben, esti tagozaton számítógép-szerelő, karbantartó szakmát tanulhatnak Kisvárdán.
– Érettségire épülő szakképesítések indulnak nappali tagozaton?
Kovács Ágnes: – Természetesen többféle szakma közül is lehet válogatni
érettségi után:
Debrecenben: fodrász, gyógymasszőr, gyógypedagógiai segítő munkatárs, irodai titkár, kisgyermekgondozó, -nevelő, kozmetikus, vám- és jövedéki- és termékdíj ügyintéző Kisvárdán: vám- és jövedéki- és termékdíj ügyintéző Nyíregyházán: fodrász, kozmetikus, vám- és jövedéki- és termékdíj ügyintéző.
– Esti tagozatos képzésben is tanulhatnak a diákok?
Kovács Ágnes: – Esti tagozaton 2 éves érettségi vizsgára felkészítő képzést indítunk azok számára, akik rendelkeznek szakmai bizonyítvánnyal. Érettségi bizonyítvánnyal rendelkezőknek esti tagozaton pedig a következő képzéseket indítjuk:
Debrecenben: vám- és jövedéki- és termékdíj ügyintéző, szakmai előképzettséggel pedagógiai és családsegítő munkatárs, pénzügyi-számviteli ügyintéző Kisvárdán: irodai titkár, kozmetikus Nyíregyházán: gyógymasszőr
– A képzéseket milyen eredménnyel végzik a diákok?
Kovács Ágnes: – Tanáraink szakmai-felkészítő munkáját, tanulóink kitartását dicsérik a különböző versenyeken elért sikerek. Szakács csapatunk a tavalyi “Gál Sándor” emlékversenyen aranyérmet szerzett. Kozmetikus és fodrász tanulóink rendszeresen dobogóra állnak a Szabolcs Kupán és a Balmaz Hajkarneválon. Az országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi versenyen az előző tanévben 7 tanulónk jutott be a regionális fordulóba, Kasza Vivien az országos döntőbe bekerülve, 2200 tanulóból a 14. helyen végzett. Többször került be csapatunk a Magyar Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó versenyek országos döntőjébe is.
Jelentkezni személyesen, a felvételi irodákban lehet. A rendkívüli felvételi eljárás keretében augusztus 25-ig van lehetőség pótjelentkezésre. Érdemes sietni, mert a szabad férőhelyek gyorsan betelnek!
képzéseink: felveteliiroda.hu/kepzesek
elérhetőségeink: szentbazilszakkepzo.hu/elerhetosegek

Menü