Nem látva is látni…

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Nem látva is látni… HírekA debreceni Telegdi Kata Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium 13. évfolyamos vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző tanulói október 18-án a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületéhez látogattak el. Az alábbiakban Csizmadia Eszter tanuló beszámolóját adjuk közre.

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete 2003-ban alakult meg. Az Egyesület célja, olyan konkrét információk átadása, mint például, hogyan kell egy vakvezető kutyával közlekedő látássérült embernek segíteni, hogyan írnak és olvasnak a vak emberek, miként látják el mindennapinak tűnő feladataikat úgy, hogy mindazokat a látás hiányában végzik.

A központi ügyfélszolgálati tevékenységet Debrecenben látják el, ahol mi is megtapasztalhattuk, hogy valójában hogyan zajlik a látássérültek élete.

A foglalkozás során először is megismerkedhettünk a Braille-írás folyamatával, amiről egy látássérült tartott előadást nekünk. Ismertették nekünk a pontírás történetét és szabályait, majd megmutatták nekünk a pontíráshoz szükséges eszközöket. Az Egyesület tagjai egy névre szóló kártyát készítettek nekünk, amit ajándékként haza is vihettünk.

Egy vakvezető kutyával is találkozhattunk, akit Sunynak hívnak. Suny gazdája beszámolt nekünk a vakvezető kutyák kiképzéséről és információkat kaptunk, hogy hogyan dolgoznak a kutyusok.

Majd lementünk egy teljesen besötétített helyiségbe, ahol különböző feladatokat kellett megoldanunk, más érzékszerveinkre hagyatkozva. Megtapasztalhattuk, hogy milyen a közlekedés a vakok számára és milyen érzés nem látva is „látni”, a Vaklárma című film egy részletén keresztül.

Számunkra tanulságos volt ez az előadás, mert megtapasztalhattuk közelről a látássérültek életét és az akadályokat, amikkel szembe kell nézniük a mindennapokban.

Készítette: Csizmadia Eszter, tanuló
A látogatásról további képek itt érhetők el: http://bit.ly/2fVamxk

Tags:
Menü