A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

folder_openHírek

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola nyíregyházi telephelyének tanulói ezen a napon az Élet Menete Alapítvány által megrendezett vándorkiállítás meglátogatásának keretein belül emlékeztek meg erről a tragikus eseménysorozatról.
Szent Bazil Középiskola A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja Hírek

A szervezők egy korabeli marhavagont rendeztek be kiállítási térnek, és mutatták be a holokausztnak a folyamatát. A kiállításon az alapítvány tárlatvezetői mellett helyi, erre a feladatra előre felkészített diákönkéntesek a kiállításra ellátogatók számára korosztályuknak megfelelő módon adták át a szükséges tudnivalókat.
A tanulók a vagon előtt már ráhangolódtak a bemutatóra, mivel egy SS uniformisba és egy magyar csendőr egyenruhába bujtatott bábu „fogadta” őket, az elhurcoltak minimális holmiját tároló bőröndök társaságában. A látogatók meghallgattak egy rövid tájékoztatást a korabeli eseményekről, majd a vagon belsejében folytatták a kiállítás megtekintését, ahol nagyon szemléletesen mutatták be ezen időszak tragikus jeleneteit.
A körülbelül 30 fős csoport beleélhette magát a származásuk miatt hátrányos megkülönböztetésben részesült emberek sorsába, hiszen már 5 perc után érezhették azt a fojtogató légkört illetve oxigénhiányos állapotot, amelyet az átlagban 70, de volt, hogy 100 összezsúfolt ember érezhetett, akiket napokon keresztül, megállás, ennivaló és víz nélkül szállítottak a különböző koncentrációs táborokba.
Azokba a táborokba, amelyekbe az elhurcoltak többsége már nem érkezhetett meg élve, illetve nagyon kevesen élték túl az ottani megpróbáltatásokat.
Köszönjük a szervezőknek, hogy méltóképpen megemlékezhettünk a XX. század egyik legembertelenebb időszakáról.
Ludman Renáta, tanár
További képek a kiállításról a linken: http://bit.ly/1Nz0gBQ

Tags: , , , ,
Menü