NI – szakmai napon

folder_openHírek

Idén február 23-án a végzős vámügyintézős osztály tagjaiként látogatást tettünk a National Instruments debreceni gyárában, amely nagy élmény volt számunkra. Megtisztelő volt, hogy betekinthettünk a gyártási folyamatokba, és természetesen örömmel hallgattuk az információkat a vámügyintéző gyakornoki lehetőséggel kapcsolatban.
Szent Bazil Középiskola NI – szakmai napon Hírek

Kakszi Noémi HR-es és Reinthaller Csaba vámszakértő mutatták be nekünk a cég, és a vámágazat alakulásának történetét. Megtudhattuk, hogy az amerikai Texas államban 1967-ben alapított cég, a mérés- és irányítás automatizálás területén piacvezető National Instruments, 2001-ben hozta létre első tengerentúli gyártóbázisát – Debrecenben, ahol több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat.
Naponta több száz vámkezelést bonyolít le az NI, az importok túlnyomó részében aktív feldolgozást végeznek, valamint kevés esetben szabad forgalomba bocsátást. Egy nap átlagosan 20 különféle engedéllyel dolgoznak.
A cég AEO engedéllyel is rendelkeznek. Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator – AEO) alatt speciális státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk. E státusszal rendelkező gazdálkodót a vámhatóság megbízható partnerének tartja, aki ezáltal jogosult arra, hogy vámügyeinek intézése, illetve vámkezelései során kedvezményekben részesüljön .
A dolgozók tudásának szinten tartása és fejlesztése érdekében minden évben szakmai vizsgát tartanak. Mindemellett az NI környezetbarát pozitív szemléletére vall, hogy igyekeznek minél kevesebb papírt használni az adminisztrációs munkafolyamatok során, 2014 óta ugyanis nagy többségben elektronikus felületen dolgoznak.
Köszönjük a lehetőséget, reméljük, hogy máskor is lesz ilyen vagy legalábbis hasonló élményben, tapasztalatban részünk!
Készítette: Bodnár Péter, vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző tanuló

Tags: , , ,
Menü