Nálunk jó hangulatban telt a nyári gyakorlat!

folder_openHírek

A júliusi nagy melegben a 13. évfolyamos gyakorló fodrászaink Kisvárdán az utolsó gyakorlati hetüket töltötték.
Ezen a héten a kozmetikumok előállítását gyakoroltuk, amely kötelező része a szakmai alapozó gyakorlatnak. Az elviselhetetlen forróságban a napozás veszélyeiről tanultunk, megnéztünk egy PPT bemutatót és néhány kisfilmet a napozó készítményekről, megbeszéltük az UV-faktor jelentőségét és azokat a szempontokat, melyek alapján kiválasztjuk a megfelelő napvédő szert. Egy prezi bemutatót is készítettünk „Mit kell tudnunk a napozásról” címmel. Ezt követően a fehérjék tulajdonságainak vizsgálatával foglalkoztunk, megvizsgáltuk például az albumin (tojásfehérje) kicsapódását hő hatására és a keratin denaturációját erős lúg hatására.

Szent Bazil Középiskola Nálunk jó hangulatban telt a nyári gyakorlat! Hírek

A gyakorló fodrászoknak ez nagyon tanulságos volt, mivel a tartóshullámosítás vagy szőkítés vegyszeres műveletek során az erős lúgos kémhatású oldat nagyon károsíthatja a hajat, melynek építőeleme a keratin fehérje. Megbeszéltük azt is, hogy a keratin fehérjének károsodása erős UV-sugárzás hatására is végbemegy, és mivel a hámréteg legfelső rétegének alkotója szintén keratin, így napleégéskor fehérje denaturáció megy végbe ebben az esetben is. A kolloid oldatok és zselék tulajdonságait is vizsgáltuk, nyugtató zselékrémet főztünk, melynek receptjét mellékeltem.  Gyümölcszselét is főztünk és egy csapatépítő program keretein belül gyümölcstortát díszítettünk vele, amit a nap végén lehűtve, jóízűen el is fogyasztottunk. A szépészeti szerek előállításának sorát egy tejkrém főzésével folytattuk (a receptet szintén mellékeltem). Sminkeltávolításra és általános arctisztításra kiválóan alkalmas, ezen kívül a bőrt puhítja és hidratálja is. Mindkét krémet a tanulókkal kipróbáltuk, hatásukat igazoljuk. Szappanfőzéssel is foglalkoztunk, amit érdekesebbé tettük természetes színezőanyagok és színes szappanok előállításával. A szappanok illatosításához levendula virágokat és illóolajokat használtunk. Természetesen hennás festés is gyakorolták a tanulók, kisfilmeket nézhettek meg a különböző technikákról, prezi és ppt bemutatókat láthattak és halhattak a hennáról, napozásról, krémek és egyéb kozmetikumok készítéséről. A gyakorlat utolsó napján az elkészített krémeket kis tégelyekben kivettük a hűtőből, és a megszáradt szappanokkal együtt kis ajándékcsomagokba tettük. Az ajándékcsomagokat zseníliából készült virágokkal díszítettük és minden tanuló vihetett haza egy kis emléket a nyári gyakorlatról. A nyári gyakorlat befejezésével szeretnék mindenkinek kellemes nyarat és jó pihenést kívánni!

Balázs Erika
osztályfőnök

Nyugtató uborkás zselékrém receptje:

1 db kígyóuborka
1 db aloe vera levél
1 csomag színtelen zselatin
1 dl hammamelisz víz (vagy desztillált víz)
1 db fekete tea filter
5 csepp borsmenta olaj

Lemosó tejkrém receptje:

16,8 Sztearin
0,5 Cetil alkohol
1,2 Fehér vazelin
8,0 Glicerin
0,7 Kálium- hidroxid
72,8 Víz

Tanulói vélemények:

„ Érdekes volt látni, hogy milyen anyagokból készülnek a krémek, szappanok, gélek. Különleges élmény volt az, hogy saját magunk is készíthettünk szépészeti szereket”. Gy. Cs.

„Nagyon élveztem a hennás festést, szappanfőzést. Érdekes volt az, hogy a hajunk anyaga – a keratin milyen károsodáson megy keresztül vegyszerek hatására”. T. A.

„ Aktuális témákról tanultunk, és külön tetszett az, hogy kis ajándékot is vihettünk haza a nyári gyakorlatról”. L. T.

Szent Bazil Középiskola Nálunk jó hangulatban telt a nyári gyakorlat! HírekSzent Bazil Középiskola Nálunk jó hangulatban telt a nyári gyakorlat! Hírek

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Menü