Üzemlátogatás a kenyérgyárban

folder_openHírek

2015.04.15-én a nyíregyházi Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium 11. évfolyamos pék osztályának egy csoportja gyárlátogatáson vett részt a Nyíregyházi Kenyérgyárban, hogy közelről láthassák az országban egyedülálló létesítmény modern gyártósorát.
Csak néhány adat ízelítőként, ami jellemzi az üzem nagyságát: naponta 30 tonna lisztet dolgoznak fel, 100-150.000 db fagyasztott túrós táska és kakaós csiga készül, 35-40.000 vizes zsemlét és hasonló darabszámban tejes kiflit sütnek. Egy átlagos napon 150 mázsa kenyeret készítenek mintegy 150 dolgozó együttműködésével. A kenyérgyár régóta biztosítja pék szakmunkás tanulók gyakorlati helyét, iskolánk diákjai közül is többen csatlakoznak majd ezen tanulók csoportjához. Az üzemlátogatás során Kozákné Németi Zsuzsanna osztályfőnök és Pesti Jánosné gyakorlati oktató vezetésével mindenki megnézhette a friss- és a fagyasztóvonal működését, amelyen kb. 300 termékféleség készül. A technológiai sorrendnek megfelelően kísérték végig a gyártási folyamatot:

a liszt tárolásától a tésztakészítő gépeken át a kelesztő kamráig, majd egészen a különféle kemencékig eljutva. Utolsó fázisként a késztermékek kezelése következik, amelynek része a hűtés, csomagolás, tárolás, szállítás. A diákok megismerhették a gyárban működő HACCP rendszer lényegét.

A pék szakma nehéz, de megéri a fáradságot, hiszen finomabbnál finomabb péksüteményeket és kenyereket sütnek, változatos pékáru kerül a boltok polcaira a hagyományostól a modern, reformsüteményekig.

A diákok közelről láthatták a szakma csínját-bínját ismerő szakmunkásokat szorgoskodás közben. Azt is hallhatták, hogy keresett szakma a pék, könnyen el lehet helyezkedni ezzel a szaktudással.

Iskolánk a jövő tanévre is várja pék szakképzés iránt érdeklődő jelentkezőket!

Készítette: Kozákné Németi Zsuzsanna, osztályfőnök

Szent Bazil Középiskola Üzemlátogatás a kenyérgyárban Hírek Szent Bazil Középiskola Üzemlátogatás a kenyérgyárban Hírek

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: ,
Menü