Egészségfejlesztés

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

„Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.” / Arisztotelész /

Az egészségi állapotot az alábbi négy alapvető tényező határozza meg: genetikai, környezeti tényezők, életmód, valamint az egészségügyi ellátó rendszer működése. Az említettek közül a genetikai adottságainkon, valamint az egészségügyi ellátórendszer működésén, igaz nem tudunk változtatni, de az életmódunkat valamint a körülöttünk lévő tényezők közül jó néhányat át tudunk alakítani.
Az egészség fogalma változó, fejlődő fogalom. A hagyományos megközelítés szerint az egészség a betegség hiánya. (Egészséges az, aki nem beteg…)
Az egészségkép – és annak szubjektív megítélése – koronként, kultúránként változik.
A fent említettek jegyében meghallgattuk a tanulók véleményét az egészségről, valamint arról, hogy hogyan ítélik meg saját egészségi állapotukat, mik a terveik a jövőre nézve az egészségmegőrzés tekintetében.
Megbeszéltük az egészségfejlesztés fő feladatait, mely szerint rendkívül fontos az egészségfejlesztő környezet megteremtése, valamint az egészségfejlesztő közösségi tevékenységek, ugyanakkor nagy hangsúlyt kell helyezni az egyéni képességek fejlesztésére is.
Bővítettük a tanulók egészséggel kapcsolatos ismereteit
A tanulók figyelmét felhívtuk arra, hogy az egészség megőrzése szempontjából nagyon fontos tényező a betegségeket előidéző tényezők korai felismerése, és elkerülésére irányuló tevékenységek.
Tudatosítottuk a tanulókban, hogy az egészségi állapotuk fejlesztéséért ők maguk tehetnek a legtöbbet: egészséges táplálkozással, aktív mozgással, sporttal, a lelki egyensúly megteremtésével, harmonikus párkapcsolattal, az egészségkárosító magatartásformák elutasításával.
Ötleteket gyűjtöttünk arra vonatkozólag, hogy hogyan lehet a mindennapi tevékenységünkbe beilleszteni a mozgást. Étrendmintákat állítottunk össze az egészséges táplálkozás jegyében.
Összegzésül elmondhatjuk, hogy azzá válunk, amit rendszeresen teszünk

„Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás.”
/David B. Agus/

A program a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-1133 azonosító számú pályázat keretében valósult meg

Laskay Éva, szaktanár

Szent Bazil Középiskola Egészségfejlesztés Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133 Szent Bazil Középiskola Egészségfejlesztés Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133 Szent Bazil Középiskola Egészségfejlesztés Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: , ,
Menü