Kalácsfonás és mézeskalács készítés adventkor

folder_openHírek

A nyíregyházi Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium 2014 szeptemberében indított először pék szakmában osztályokat.
Két évfolyamon kezdte tanulmányait egy-egy évfolyam: 9. és 11. osztályban. Régiónkban hiányszakmának számít a pék szakma, ezért támogatja ösztöndíjjal a 9. osztályban tanuló diákokat a Nemzeti Munkaügyi Hivatal egyelőre havi 10.000 Ft-tal. Viszont tanulmányi eredménytől függően akár 30.000 Ft-ot is elérheti a tanulók ösztöndíja, így rajtuk múlik, hogy havonta hány forint érkezik a számlájukra. Ezért is érdemes minél jobb átlagot elérni, arról nem is beszélve, hogy a felkészült pék szakmunkásokra valóban nagy igény van, el tudnak helyezkedni!

Pék tanulóink gyakorlata az iskola tankonyháján zajlik, és decemberben az adventhez igazítva tananyaguk a mézeskalács készítése, valamint briósfélék feldolgozása. Pesti Jánosné gyakorlati oktató irányítása mellett készültek a szépen díszített mézeskalácsok különböző módokban. Tojáshabbal rajzoltak mintákat, hagyományos piros festéket alkalmaztak, ami a vásári díszítés alapja, magvakat nyomkodtak a tésztába, és más díszítőelemeket is kipróbáltak.

A briósféleségek tésztafeldolgozását is végezték különböző fonástechnikák alkalmazásával: készültek a kerek, csavart nyolcas, fonott, szív-rózsaalakú briósok és kalácsok. Ezek a sütemények már előre megidézik a karácsony hangulatát. Örömmel néztük és kóstoltuk az elkészült remekműveket!

Kozákné Németi Zsuzsanna és Vajda Gyula

Osztályfőnökök

Szent Bazil Középiskola Kalácsfonás és mézeskalács készítés adventkor Hírek Szent Bazil Középiskola Kalácsfonás és mézeskalács készítés adventkor Hírek Szent Bazil Középiskola Kalácsfonás és mézeskalács készítés adventkor Hírek

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: ,
Menü