Ismerd meg Kínát! – avagy nemzetiségi, népismereti programok a kisvárdai Telegdiben

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

2014. december 12-én a kisvárdai Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában nemzetiségi, népismereti programokat tartottunk. Eme projekt keretében többek között Kína nemzetiségével, történelmével, kultúrájával, gasztronómiájával ismerkedtünk meg előadás (prezentáció) és útifilm segítségével.
Választásunk azért esett Ázsia egyik országára, mert úgy gondoltuk, környezetünkben egyre több ezen nemzet képviselője található meg, főként munkaadóként találkozhatunk velük (kínai üzletek sokasága, kínai éttermek, büfék), de nem csak városunkban, hanem az ország egész területén. Az előadás megkezdése előtt Kínához kapcsolódó szimbólumokat helyeztünk el egy asztalon: kínai legyezőt, evőpálcikákat, sárkány szobrokat, pénzvonzó békát, szerencsehozó elefántot, kínai pénzérméket, Buddha szobrokat, gyógyításhoz használt Csi Kung golyókat, kínai horoszkópkönyvet, melyek nagy érdeklődést keltettek a tanulók körében. Két utóbbi tárgyat kézről kézre adták, a könyvet pedig szívesen olvasták. Az előadás során iskolánk egy diákja kínai szokás szerint volt sminkelve, frizurája is ennek megfelelő volt, illetve öltözete is ezt tükrözte. A prezentáció kuriózuma és meglepetése talán még is az lett, amikor Ágoston Dóra, 13. évfolyamos gyakorló fodrász tanulónk 40 db Kínában készült saját fényképét mutathattuk meg. Programunk záró pontjaként stílusosan városunk egyik kínai éttermében ebédeltünk meg.
Dudásné Bereczki Viktória
szaktanár

A program a TÁMOP – 3.1.4 – 12/2 – 2012 – 1133. pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Tanulóink írták:
„A nemzetiségi nap keretében betekinthettünk a kelet-ázsiai, de leginkább a kínai kultúrába, hagyományokba. Az előadáson nagy figyelemmel követtük a prezentációt és a kisfilmet, amiből megtudtuk Kína kialakulását, társadalmi életmódját, építészetét, viseleteit, gasztronómiai csodáit. Az interaktív prezentációnál tanárnő irányításával beszélgettünk, így egymástól is tanultunk meg dolgokat, személyes élményekkel is gazdagodtunk. Az előadás után egy kínai étteremben ízlelhettük Kína sok ízű ételeit.”
(Balogh Attila 10. számítógép-szerelő, karbantartó szakos tanuló)
„Ezen a napon a kínai szokásokkal, ételekkel ismerkedhettünk meg. Nagyon választékos étlapjuk van, fogyasztanak olyan ételt is, ami Európában nem szokás. A kínaiaknak jellegzetes arcvonásaik, bőrszínük van, az előadásból kiderült, hogy mindez miért olyan, amilyen. A testnevelési oktatásról is szó volt, minden diákkal törődnek, és igyekeznek a testi tehetségüket a javukra fordítani. A kínaiak mind mosolygós és jókedvű emberek. Ez a világ leglakottabb országa. Véleményem szerint annyira széles látókörben készült tanárnő az előadásra, hogy felsorolni sem lehetne, mennyi minden újat tudtunk meg. Tetszett a prezentáció alatt a zenei aláfestés, illetve a film, ahogy bemutatják a hovatartozásukat. Számomra élményben gazdag volt ez a nap.”
(Pécsi Tibor 10. számítógép-szerelő, karbantartó szakos tanuló)
Szent Bazil Középiskola Ismerd meg Kínát!   avagy nemzetiségi, népismereti programok a kisvárdai Telegdiben Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133 Szent Bazil Középiskola Ismerd meg Kínát!   avagy nemzetiségi, népismereti programok a kisvárdai Telegdiben Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133 Szent Bazil Középiskola Ismerd meg Kínát!   avagy nemzetiségi, népismereti programok a kisvárdai Telegdiben Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133
További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: ,
Menü