Mindenkinek járt a törődés

folder_openHírek

Figyelem, törődés, önzetlenség, nyitottság és közösségvállalás – olyan értékek, amelyek nem mérhetők osztályzatokban, nem kerülnek végbizonyítványokba, de nélkülük kevesebbek vagyunk emberként és szakemberként is.
Március 26-án e gondoltak jegyében szervezte meg a debreceni Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola a „Segítő iskola” rendezvényét, melyen a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületét, a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének, valamint a Debrecen Városi Szociális Szolgálat Thomas Mann utcai Idősek Klubjának gondozottjait láttuk vendégül.
A program keretében vendégeink kozmetikai, fodrász, masszőr tanszalonjainkat kereshették fel, valamint egészségügyi állapotfelmérésben (vérnyomás-, vércukorszint-, testsúly-, testzsír-, izomtömeg-, csontsűrűség-mérés, EKG készítése) vettek részt – térítésmentesen, diákjaink és szakoktatóink közreműködésével.
Visszajelzések vendégeink részéről:
„Reggel nagy izgalommal vártuk a nyílt napot. Pár perc alatt megérkeztünk az iskolához. Először a kozmetikusokhoz mentünk. Nagyon tetszett nekünk a sminkelés, a masszírozás és a csillámtetoválás. A lányok jókedvűek, kedvesek és aranyosak voltak velünk. Szépen végezték a munkájukat. A masszírozás nagyon kellemes volt. Aztán átmentünk egy másik terembe, ahol egészségügyi felméréseket végeztek. Nagyon érdekesek voltak a vizsgálatok. Pl. EKG, vércukorszint mérése, vérnyomás mérése. Legjobban a szemüvegek tetszettek mindenkinek. Ha felvettük, azt láttuk, amit egy olyan ember, aki alkoholt ivott vagy drogozott. Reméljük, hogy ősszel elmehetünk újra, mert remekül éreztük magunkat.” (Hallássérültek Iskolájának 7–8. osztályosai és a kísérők)
„A program előtt az igazgatóhelyettes úr fogadott bennünket, a rövid tájékoztatás után egészségügyi állapotfelmérés következett, melynek keretén belül volt vérnyomás-, vércukorszint-, testsúly-, testzsír-, izomtömeg-, csontsűrűség mérése, továbbá EKG-t is készítettek. Az állapotfelmérés után masszázs bemutatóra került sor. A végzős masszőr tanulók svéd masszázzsal kényeztettek bennünket. Utolsó állomáshelyünk a fodrász tanszalon volt, s itt igénybe vehettük a tanulók által biztosított fodrászkodási lehetőséget. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az előző találkozások alkalmával az Egyesület által szervezett érzékenyítő programon részt vett diákok és tanárok egyaránt hasznosították az ott látottakat és hallottakat. Kettős célja volt ennek a napnak, hisz nem csak az iskola nyújtott nekünk a szolgáltatásaiból, hanem a fiatalok végre gyakorlatban is alkalmazhatták az érzékenyítő programon hallott információkat: pl. hogyan vezessenek oda a székhez, asztalhoz egy látássérült embert, hogyan tudnak segíteni a termeken belüli közlekedésben, felfeküdni és leszállni a masszázságyról. Nem utolsó sorban pedig megtapasztalhatták azt, hogy a vak és gyengénlátó emberek is tudnak teljes értékű életet élni. Összességében igazi élmény volt ez a nap, hiszen nagyon jó hangulatban telt és reméljük, hogy egy gyümölcsöző, hosszú távú kapcsolat alakul ki az iskola és az Egyesület között.” (Belsőné Szabó Ágnes, LÉARE munkatársa)
A program megvalósulását a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0046. azonosító számú projekt támogatta.
Farmasi József, igazgatóhelyettes

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Menü