Kevés ember vágyik börtönbe

folder_openHírek

Kevés ember vágyik börtönbe. Bár kivételek mindig akadnak. Ezért közkívánatra 2014. március 12-én a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola nyíregyházi vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző szakos tanulóival bevonultunk a börtönbe – szerencsére csak egy látogatás erejéig.
Pontosabban bűnmegelőzési célú intézménylátogatáson vettünk részt a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Már a bejutás sem volt könnyű. Az előzőleg leadott látogatási lista és igazolványaink ellenőrzése után szekrényekbe zártuk a személyes holmijainkat: táskákat, ékszereket, mobil telefonokat. Ezután egy fémdetektoros kapun átjutva a beszélő helyiségbe mentünk, ahol az intézmény munkatársaitól kaptunk felvilágosítást a létesítmény történetéről, adatairól, a rabok életéről, napirendjéről, a szabad életbe történő visszailleszkedés lehetőségeiről. Megtudtuk, hogy a több mint 32000m2 területű, 700 fős „börtön” 2008 januárjától működik. A fogvatartottak őrizetét szolgáló területen található a fegyház, a különleges biztonságú körlet, a börtön és a fogház. A központi körletben található az egészségügyi és kulturális részleg (két kápolna, könyvtár, tantermek, sportolási célú helyiségek, konyha, étterem, látogató egység). A fogvatartottak épületei szintenként egy lakóegységet alkotnak, négy zárkával. Emeletenként négy egyszemélyes, öt kétszemélyes és egy nagyobb területű zárka van. A földszinten egy helyiség alkalmas  mozgáskorlátozott fogvatartott elhelyezésére is.
A tájékoztatás után végigjártuk a különböző helyiségeket, saját szemünkkel győződhettünk meg mindenről. Láttunk kihallgató helyiségeket, egyszemélyes beszélőket, közvetlen felügyelet nélküli családi szobát. Tetszett a hatalmas tornaterem, a gyönyörű falfestményekkel borított kápolna és a többezer kötetes könyvtár, ahol a könyvtárosi feladatokat az arra érdemes fogvatartottak látják el. Bepillantást nyertünk a rabok életébe is, akik éppen különböző tanítási órákon vettek részt. Megnéztük a hobbiszobát, ahol az általuk készített alkotásokban gyönyörködhettünk.
A két órás „túra” után megköszöntük a tájékoztatást és a részvételi lehetőséget, majd a bejutáshoz hasonló biztonsági intézkedések után kijutottunk a szabad levegőre mindenki nagy örömére!

Ludman Renáta, osztályfőnök
Tanulói vélemények:
„Meglepve tapasztaltuk, hogy néhány rab alkotói tehetségével kiemelkedett a többiek közül, és önként vállalkozott az épület egyes helyiségeinek kidekorálására. Kimondottan érdekesnek tartottuk, hogy egyes rabok a bent töltött idejüket tanulásra fordítják. Tanulságos és elgondolkodtató út volt.”
Kmitt Ildikó, Nagy Edit, Szitás Erika, 13. évfolyamos tanulók
„Nagyon örültünk, amikor kiengedtek bennünket. Szépek voltak a kápolna festett falai és a kézműves teremben kiállított tárgyak.”
Pásztor Nikolett, 13. évfolyamos tanuló
„A tiszalöki börtönlátogatást nagyon élveztem, tetszett a magas szintű fegyelem és a biztonság. Elgondolkoztam rajta, hogy ezt a szakmát fogom majd a későbbiekben választani.”
Jakab Bence, 13. évfolyamos tanuló

Szent Bazil Középiskola Kevés ember vágyik börtönbe Hírek

Szent Bazil Középiskola Kevés ember vágyik börtönbe Hírek

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Menü