Testközelben a határon

folder_openHírek, TÁMOP-2.2.5.

A tanév utolsó hetében nagyon érdekes program várt a kisvárdai Vám- jövedéki és termékdíj ügyintéző osztály tanulói számára. 2013. június 13-án a TAMOP 2.2.5. program segítségével eljuthattunk Záhonyba a határátkelőhöz. A tanulók már a megérkezéskor láthatták, hogy milyen szigorú előírásokat kell betartani a belépéshez. Készségesen fogadtak bennünket és körbevezettek az egész területen. Megnézhettük először a kiléptető oldalt, a gépkocsi részletes átvizsgálását és a kapcsolódó munkafolyamatokat. Amit eddig Vámjogból elsajátítottak, most a szemünk előtt zajlott le. A termékek bemutatásától, az Áfa- visszaigénylésig mindent a valóságban tapasztalhattunk meg. Ezután az irodákban bő felvilágosítást kaptunk a vámügyintézők feladatáról. Megnézhettük ott is egy konkrét ügyfél kérelmén keresztül, hogy hogyan történik az adatok feldolgozása és regisztrálása. Tanulmányoztuk a nyomtatványokat, végig kísértük egy szállítmányt a rendszeren keresztül az országba belépéstől egészen a kilépésig. Külön figyelmet fordítottak a teherforgalom bemutatására, hiszen az összetettebb és bonyolultabb feladat.

A folyamatok bemutatása során szükség volt a tanulók Vámjogból elsajátított elméleti tudására, mert így tudtuk összekötni a helyszínen látottakat a tananyaggal. A részletes ismertetés után tanulóink igaz, hogy fáradtan, de élményekkel gazdagabban térhettek haza. A vonat utazás alatt is az határon elhangzottakról beszélgettek, hiszen szakmailag nagyon hasznos látogatáson vehettünk részt.

Tanulói vélemények:

Ivett: régóta szerettem volna látni, hogyan történik egy átléptetés a határon és most végre mindet testközelből meg tudtam nézni! Nagyon jó és hasznos nap volt!
Ferenc: nagyon örülök, hogy eljutottunk a határátkelőhöz, annyi információt kaptunk, hogy észre sem vettem, hogy eltelt az idő! A további tanulmányaimhoz mindenképpen szükséges volt és remélem jövőre is el fogunk tudni jönni legalább egyszer!

A szakmai program megvalósulását a TÁMOP-2.2.5. A-12/1-2012-0024 számú projekt keretében valósult meg.
Szent Bazil Középiskola Testközelben a határon Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Testközelben a határon Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Testközelben a határon Hírek TÁMOP 2.2.5.

Tags: , , ,
Menü