Újra a debreceni Pulykanapokon

folder_openHírek

„Az éhség a legjobb szakács” – tartja egy népi mondás, ami be is igazolódott 2012. június 9-én Debrecenben. A jubileumi 10. Pulykanapokon meghirdetett főzőversenyen iskolánk az elmúlt évek hagyományához híven ismét megmérette magát. Tóth János és Daku Boglárka végzősök, Szabó Gergő és Miklósi Sándor 11. osztályos szakácstanulók alkották a lelkes kis csapatot.

Kora reggel a szervezők által biztosított pulykahús előkészítésével megkezdődött a küzdelem az értékes díjakért. Versenyzőink menüje:
A.) Zöldségragus pulykamell (GongBao)
B.) Rozén érlelt, mézédes mentás körtedarabokkal töltött pulykamell pirított hordóburgonyával, karamellizált dióbundában sült kecskesajt langyosan, chilis ribizlimártással

Versenyzőink felkészítését Barna Lászlóné osztályfőnöknek, valamint iskolánk gyakorlati oktatóinak köszönhetjük. Az ínycsiklandó illatok számtalan debrecenit, és az ország távoli részéből érkezett nézelődőt vonzottak a sátorhoz; érdeklődtek a készülő ételek alapanyagairól, a készítés technikájáról, de leginkább arról, hogy mikor lesz már készen az étel, s vendégkönyvünkben is szaporodtak a méltató bejegyzések.

Versenyzőink eleget tettek a szigorú szabályoknak, pontosan, tisztán, az egészséges és korszerű étkezési kultúra népszerűsítésével, fantáziadúsan, új ötleteket felhasználva készítették el az előírt a 20–20 adag ételt.

János és Boglárka már második alkalommal, míg Gergő és Sanyi első alkalommal bizonyíthatták rátermettségüket, hogy a város hagyományai között szereplő jeles napon bemutathassák jártasságukat választott szakmájukban. A pár adagos főzés után a nagyobb ételadag elkészítése sem okozott gondot, a zsűri és a járókelők vizsla tekintete ellenére biztosan járt kezükben a kés, forgott a fakanál, nyoma sem volt elfogódottságnak, lámpaláznak. Összeszokott csapatként, szervezetten, lelkesen és percre pontos terv szerint dolgoztak, hogy déli tizenkettőkor a zsűri elé tálalhassák a fogásokat. Az érdeklődők számára ekkor kezdték adagolni a grillezett húsokat és a bográcsban készült ragut. Az ételeket a kóstolójegyes vásárlók pár perc alatt eltüntették, elégedett mosollyal nyugtázva köszönték, és dicsérték az újszerű, ám annál találóbb, harmonikus ízeket, a gyümölcs és a hús eddig szokatlan „fúzióját”. A későn érkezőknek már csak az üres lábasokból felszálló illat maradt.

A szigorú zsűri döntött, idén nem mi nyertünk, de szavaztak a pártatlan vendégek is: a versenymenü nagyon ízlett! Debrecen városa számít ránk, jövőre is várnak bennünket. Mi biztosan ott leszünk, reméljük a kupa pedig nálunk!

Végezetül álljon itt a Vendégkönyv egyik bejegyzése: “a B menü olyan csodálatos ízkompozíció volt, amely bármely elit étteremnek ékessége lehet. Gratulálok, szép további eredményeket kívánok diákoknak és tanároknak egyaránt!”

Készítette: Junászka Dáielné, szaktanár, osztályfőnök

Tags: , ,
Menü