A 13-os Fodrászok túl a szakmai vizsga második állomásán

folder_openHírek

A debreceni Telegdi Kata Szakiskola végzős Fodrász tanulói 2012. május 21-én tudták le a szakmai vizsga gyakorlati részét. Nem akármilyen reggelre virradt a tanszalon: 28 tettre kész, tudását megmutatni vágyó fodrász tanonc vágott neki – szó szerint is – az utolsó előtti akadálynak, mely elválasztja a szakmunkás bizonyítványától. Három év alatt megszerzett tapasztalattal és hozzáértéssel felvértezve álltak a tükör elé reggel 8.00 órakor a diákok, hogy megmutassák, határtalan kreativitásuk és kitartásuk. Embert próbáló hét órán keresztül kellett szembenézniük modelljeik és a vizsgáztató bizottság elvárásaival, miközben festették, vágták, vasalták, tűzték és még dekorálták is a hajkölteményeket, a borotválásról nem is beszélve. A vizsgabizottság tagja, Takács Barnáné, valamint a vizsgabizottság elnöke, Kórós Csaba Józsefné könnyű helyzetben volt az értékelés tekintetében, hiszen gyönyörű mesterművek születtek. A vizsga lebonyolításában nagy szerepe volt a Telegdi Kata Szakiskola tanárainak is, hiszen Gulácsyné Kiss Katalin, Okváth Hajnalka és Török Anett koordinálásával és az elsős fodrász lányok segédletével minden gördülékenyen ment. Reméljük a május 25-i szóbeli vizsga eredménye már csak hab lesz a tortán.

Molnár Mária osztályfőnök

Szakmunkás vizsga. A sajátomat elhalványították az évek. Tudom,izgultam, stresszeltem. A büszkeség él bennem erősen,amikor bizonyítványomat szorongatva elöntött az érzés:fodrász vagyok. Más az évszám,de talán a mi diákjainkban is hasonló érzések kavarognak.Mire elérjük a vizsga napját elfáradunk az év végi hajrában.Mégis ezen a napon frissen ébredünk mindannyian.Debrecenben a szoboszlói-úti kis zsákutca megtelik élettel.Oly sok emléket őrző konyhánkban szorgos kezek készítik a szendvicseket,-szeretett igazgatónőnk nem kis örömére,akit mindig nagyon várunk ezekre a jeles eseményekre.Érkeznek a finomabbnál-finomabb falatok,helyén a terítő,termoszban a kávé.Talpig fehérbe öltözött emberkék rajzanak izgatottan.Még.a várost érintő áramszünet sem téríthet el a célunktól:Pontban 8-kor harsan „Kati néni” hangja,mindenki a helyén.A vizsgabizottság elégedetten nyugtázza az olajozottságot.Én pedig Anett kolléganőmmel karöltve boldogan vállalom a háttérmunkás szerepét.Mert szükség van egy biztató szóra,egy erőt adó ölelésre,egy „forgalomirányítóra, a modellek végelláthatatlan soraiban.Talán nem hozzáértőnek kétségbeejtő ez a kautizmus.De mi tudjuk:a gépezet működik, elemünkben vagyunk.Félszavakból is értjük egymást,Kati pillantása elég ,h tudjuk hol van szükség ránk.Elsőseink-mert nem hagyhatom szó nélkül- hihetetlen precíz,talpraesettséggel,fáradhatatlanul segédkeznek,a sikeres nap érdekében.

Közben hagyom,h szétáradjanak bennem az emlékek,amik a vizsgázó osztályhoz fűződnek.Keserédes érzés,nehéz lezárni egy korszakot.De mégis , mire lassan véget ér a nap,és lábunkról a csinos magassarkúkat leváltják a kényelmes papucsok:tudom rend van a világban.Bár végső eredmény még nem született,mindenki érzi, hogyan teljesített.Végignézve fáradt,mégis elégedett arcukon,elszáll a keserűség.A magam javíthatatlan szentimentális módján elérzékenyülök,és büszke boldog érzés tölt el,hisz részese vagyok a folyamatnak,mikor elmondhatják:fodrász vagyok..

Készítette: Okváth Hajnalka gyakorlati oktató, Molnár Mária of.
[nggallery id=113]

Tags: , ,
Menü