Ha már számítógép, akkor a számítógép-szerelő, karbantartó képzés!

folder_openHírek

Az informatikai fejlődés a világ és az életünk része. A fejlődés nem csupán egy szó, a fejlődés a JÖVŐ kulcsa, az élet része, hiszen egyre nagyobb erővel hat a mindennapjainkra. Gondoljunk csak arra, hogy újabbnál újabb mobilkészülékek jelennek meg, újabb alkalmazások tűnnek fel az interneten, s még bőven sorolhatnám…

Nekem a számítógép már gyerekkorom óta szerves része lett az életemnek, olyan számomra, mint a levegő, nem tudnék élni nélküle! És ha már számítógép, akkor a számítógép-szerelő, karbantartó képzés! Bizony nagy szükség van a mai informatikai világban a számítógép-szerelőkre! Gondoljunk csak bele, mi történik, ha elromlik a számítógépünk…

Ezt a szakmát választó tanulóim korszerű, jól felszerelt gépparkokban tanulhatják meg a számítógépet kezelni, különböző szoftvereket használni. Tanulmányaik során elsajátítják majd a számítógép szét- és összeszerelését. A tudás birtokában képessé válnak a hardverek üzemeltetésének, szoftverek telepítésének. Különböző irodai programcsomagokat ismernek meg, megismerik a LAN- és WAN-hálózatokat, adatmentést végeznek, informatikai biztonsági eszközöket használnak, és megértik majd az informatikai angol nyelvű szakmai szöveget.

Azt érzem, hogy a mai világban az egyetemek és főiskolák képzései mellett talán egyre kisebb hangsúlyt kapnak a szakképzések. A középiskolában végzett tanulók a magasabb fizetés és talán a biztos állás reményében jelentkeznek egyetemre, főiskolára. Az iskola befejezése után a túlkínálat miatt nem, vagy nem azonnal sikerül szakmájukon belül elhelyezkedni a friss diplomásoknak, mely igen megnehezíti a saját élet kezdetét. Ami a keresetet illeti, sokan nem is gondolnák, hogy szakképzettséggel és valós szaktudással a fizetések ugyanúgy versenyképesek, mint a diplomával rendelkezők bére.

írta: Dudásné Bereczki Viktória szaktanár
Tanulói vélemények:

A Telegdi Kata Szakiskolába már megszerzett érettségi bizonyítvánnyal érkeztünk. Azért választottuk ezt az iskolát, mert hallottuk, hogy itt az elméleti tudást, illetve a gyakorlati tapasztalatokat is megszerezhetjük az informatikai tanulmányaink terén. Úgy gondoljuk, a számítógép-szerelő, karbantartó szakmának nagy jövője van, hiszen az informatika a világon a leggyorsabban fejlődő iparág, és a számítógép szereléséhez értő emberekre mindig szükség van és lesz. A nagy osztálylétszám ellenére már most látni, hogy egy jó osztályközösséget tudhatunk magunkévá. Először meglepődtünk, hogy két lány is jelentkezett erre a szakra, de elmondható, hogy hamar, s jól beilleszkedtek. Erről a szakmáról már nem teljes mértékben jelenthető ki, hogy elférfiasodott, hisz az osztályfőnökünk is nő, aki informatika tanár. A tantermek, géptermek szerencsére jól felszereltek, mely nagyban megkönnyíti az előrehaladásunkat majd az itteni munkánkban, a tanulásban. Szakmai tudásunkat szeretnénk nemcsak megalapozni, de fejleszteni is, hisz a tanulmányainkat ezen a téren kívánjuk tovább folytatni főiskolán, egyetemen. Jól érezzük magunkat ebben az iskolában, és szívesen ajánlanánk másoknak is, valamint az eddig tapasztaltak alapján lányoknak egyaránt.

Hanyu István és Tóth János a 11/KS-N/2011. számítógép-szerelő, karbantartó osztály tanulói

Ebben az iskolában töltöttük el a 9. és 10. évfolyamot, ahol nagyon jól éreztük magunkat, szerettünk ide járni. Természetesen így nem volt kérdés a továbbtanulás, maradunk „Telegdis” diákok. Akkori osztályfőnökünk kedveltette meg velünk az informatikát, Ő bíztatott minket, hogy jöjjünk bártan erre a szakra, hisz az osztályból kettőnket, lányokként nagyon érdekelt minden, ami a számítógéppel kapcsolatos. Sokat köszönhetünk Tanárnőnek, hogy teljesült a továbbtanulási vágyunk, s még nagyobb öröm, hogy nem kaptunk új osztályfőnököt. Pár nap telt el még csak az új tanévből, de már most látható, hogy jó osztályközösségünk lesz. 31-en vagyunk, ebből a létszámból csak ketten lányok. Azt mondhatjuk, ez a szakma nem „csak fiús”. Az itt megszerzett tudásra a lányoknak is szükségük van. Minden háztartásban van már számítógép, s a mai világban a számítástechnikai tudás elengedhetetlen mindenki számára, legyen az fiú vagy lány. Szeretjük a sok infó órát, már tavaly is sajnáltuk, hogy csak heti egy óra jutott erre a tantárgyra. Az órákat érdeklődéssel hallgatjuk, sok új információval bővül tudásunk. Jó ide járni! A folyosón a tablókat nézve szerencsére azt vettük észre, nem csak mi vagyunk „kivételek”, jártak már lányok számítógép-szerelő, karbantartó osztályba. Ezúton szeretnénk a többi lányt is – akit érdekel az informatika -, buzdítani, s megmutatni, hogy ez a szak nemcsak fiúknak való!

Balogh Annamária és Justyán Diána a 11/KS-N/2011. számítógép-szerelő, karbantartó osztály tanulói

 

Tags: , , ,
Menü