Az elsősegélynyújtás – életmentő feladat

folder_openHírek

Az idén 40. alkalommal került sor a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezete által megrendezett Elsősegélynyújtó Versenyre. A verseny különböző életkorú gyerekek és iskolás fiatalok számára került megszervezésre április 19-én a Kisvárda Tűzoltóság épületében. A verseny megszervezésében részt vettek a Magyar Vöröskereszt Kisvárdai Szervezetének munkatársai, a Kisvárdai Rendőrkapitányság, Tűzoltóság és Mentőállomás tisztjei, dolgozói.

A versenyző csapatok 5 fős összetételben 3 kategóriába nevezhettek:
I. – általános iskolai kategória;
II. – középiskolai kategória;
III. – felnőtt kategória.

Szent Bazil Középiskola Az elsősegélynyújtás – életmentő feladat HírekKisvárdáról a Telegdi Kata Szakközépiskolából két csapat nevezett a versenyre: a 13. évfolyamos kozmetikus tanulók ( Orosz Nikolett, Nagy Enikő, Galambos Szabina, Lehóczki Kinga, Kerezsi Kinga) a felnőtt kategóriában versenyeztek, a 11. évfolyamos fodrász csapat ( Dolhai Zsuzsanna, Rubóczki Erzsébet, Szekér Adél, Menyhárt Csilla, Paluska Tünde) a középiskolai kategóriába nevezett. Közel 20 csapat érkezett a verseny helyszínére. Kisvárdai, Záhonyi, Ajaki, Gyulaházi, Mándoki, Laskodi és más települések Általános- és Középiskolák, Gimnáziumok diákjai neveztek csapataikkal. A verseny „forgószinpad”-szerűen zajlott 20 helyszínen (állomáson). Minden csapat hozott magával elsősegély-felszerelést és törekedett az egységes megjelenésre. A tanulók nagyon élvezték a balesetek helyszínein elvégzett feladatokat, ahol el kellett látni a sérülteket, kipróbálhatták a gázmaszk viselését és a füstkamrát, „hernyótalpas” feladatokat és sok más ügyességi versenyszámot. Ezen kívül voltak elméleti teszt-feladatok, puttonyos fecskendő használatával kapcsolatos és célba dobásos feladatok stb. Az egyik versenyhelyszínen (állomáson) diszkóban történt robbanás helyszínét rendezték be, komoly, hátborzongató sérülésekkel. Minden feladat megoldásáért meghatározott számú pontot lehetett szerezni. A versenyzők nagyon élvezték a feladatokat, egy életre szóló élményt nyújtott ez az esemény számukra. A feladatok elvégzése után az eredményhirdetés előtt a diákoknak lehetőségük volt beülni egy tűzoltóba, megnézni a Tűzoltóság laktanyáján lévő múzeumot stb.

Szent Bazil Középiskola Az elsősegélynyújtás – életmentő feladat HírekA nap végén került sor az eredményhirdetésre, nyeremények, különdíjjak kiosztására.

A 13. évfolyamos kozmetikusok csapata felnőtt kategóriában első helyezett lett, oklevelet és tárgynyereményeket vehettek át a verseny szervezőitől és Kisvárda Polgármesterétől. A kozmetikusaink csapata tovább jutott a területi versenyre és képviselni fogja nem csak iskolánkat, hanem a kisvárdai területet is a Megyei versenyen, Nyíregyházán május 14-én.

A 11. évfolyamos fodrász csapat a középiskolai kategóriában 7. helyezett lett, minden csapattag tárgynyereményt, a csapat oklevelet kapott. Az eredményhirdetés után minden résztvevő finom ebédet fogyaszthatott el.

Szeretnénk ez úton megköszönni a szervezőknek ezt a felejthetetlen élményt, lelkes munkájukat és segítőkészségüket.

írták: Balázs Erika, Nagy Norbert osztályfőnökök
Szent Bazil Középiskola Az elsősegélynyújtás – életmentő feladat Hírek
Versenyző tanulók véleményei:

Ez egy nagyon érdekes, élethű és tanulságos verseny volt számunkra. Nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk, érdekes dolgot tanulhattunk a mentősöktől, rendőröktől és tűzoltóktól. Sok izgalmas feladatban volt részünk: ügyességi feladatok, vetélkedők, múzeumlátogatás, tűzoltó bemutató, 2008-2009-es évi kisvárdai baleseti film megtekintése, megbeszélése stb. A mai napon rengeteget tanultunk, csodálatos élményben volt részünk. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a versenyen. Szeretnénk jövőre is nevezni, mivel már sok tapasztalattal gazdagabbak lettünk. Rubóczki Erzsébet, Menyhárt Csilla fodrász tanulók.
A versenyen nagyon jól éreztük magunkat. Voltak szórakoztató, látványos feladatok, de művérrel tarkított balesetes hátborzongató feladatok is. Részt vettünk „hernyótalpazában”, kipróbálhattuk a puttonyos fecskendőt, valamint a füstkamrát. Nagyon sokat tanultunk a Kisvárdai és Záhonyi mentősöktől és a Kisvárdai tűzoltóktól. Rendkívül hasznosnak tartjuk ezt a versenyt, mivel az itt szerzett tapasztalatokat az életben is fel tudjuk használni. Élményekben gazdagon távoztunk a versenyről, és nagyon örültünk, hogy első helyezettek lehettünk és ez által tovább jutottunk a Megyei Elsősegélynyújtó versenyre.
Nagyon izgulunk a Megyei Verseny előtt, reméljük hasonló eredményeket szerezhetünk ott is. Orosz Nikolett, Nagy Enikő, Lehóczki Kinga, Kerezsi Kinga, Galambos Szabina kozmetikus tanulók.

Szent Bazil Középiskola Az elsősegélynyújtás – életmentő feladat Hírek

Tags: , , ,
Menü