Három hónap tanulmányi út Berlinben…

folder_openHírek

A Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolába járok 12. évfolyamos számítógép- szerelő és –karbantartó szakmát tanulom. 2010 őszén egy pályázat segítségével, sikerült kijutnom Berlinbe, ahol három hónapot töltöttem a szakma tanulásával és gyakorlásával. Ez az időszak egy remek lehetőség volt arra, hogy tapasztalatot szerezzek egy külföldi országban, a helyi szakemberek segítségével, munkahelyi környezetben.

Érkezésünket követően remek programok keretében megismerhettem a várost és a nevezetességeit, az ottani kultúrát, valamint ismertették az elkövetkezendő három hónap feladatait. Egy informatikai cégnél kellett megállnom a helyem, ahol betekintettem és kipróbálhattam magam ezen a szakterületen. A napi beosztás igen zsúfolt volt: három órát töltöttem utazással, hogy eljussak a munkahelyemre, majd az érkezést követően munkaruhát kellett felvennem és vártam a napi teendőket. Legnagyobb problémát a nyelvi nehézségek okozták, mint köztudott a szakmai német nyelv igen nehéz. Napi feladataim voltak: számítógépek szét- és összeszerelése, hálózat építése, alkatrészek beépítése és szoftverek telepítése. Ezeket a munkákat a cég vezetője bízta rám, melyhez minden segítséget megadtak, az én feladatom ennek megoldása és a megfelelő időbeosztás volt. Minden befejezett munkát szigorúan ellenőriztek, és ha hiba merült fel azt közösen megbeszéltük és javítottuk.

Szent Bazil Középiskola Három hónap tanulmányi út Berlinben… Hírek

A gyakorlat alatt nagyon sok számítógéppel volt munkám, ottani használatra egy saját számítógépet is összeállítottam. A munkaidő végével a nap azonban még koránt sem ért véget: a hosszú hazaút után a konyha következett, ugyanis az étkezésről magamnak kellett gondoskodnom. Amikor csak tehettem, kirándulással és városnézéssel töltöttem az időt, mert úgy gondoltam ilyen lehetőség nem biztos, hogy még egy adódik az életben.

A német nyelv oktatása szigorúan zajlott, hetente szintfelmérést végeztünk, így sok időt kellett töltenem a nyelv tanulásával. A legjobban ezt a tudást a mindennapi kommunikációban tudtam kihasználni, hiszen a magyar nyelvet körülöttem senki nem beszélte. Öt napos munkarend volt, mint idehaza, hétvégén pedig német városokba mentünk kirándulni, kipihenve a heti fáradalmakat. Osztályfőnökömmel Tóth László Tanár Úrral minden nap tartottam a kapcsolatot, sokszor szakmai kérdésekben is véleményét kértem. A sok munkával és tartalmas programokkal a múló hetek hamar elteltek. A mentorok segítségével és a mi közreműködésünkkel egy búcsúestet szerveztünk a cég vezetésének és kollégáimnak. Megköszöntük ezt a nagyszerű és páratlan lehetőséget, a türelmüket, segítőkészségüket. Az este közös vacsorával és szórakozással zárult. Elérkezett a hazautazás ideje, melyre december 19.-én került sor. A repülő Berlinből felszállt és Magyarország felé vette az irányt. Egy életre szóló élményben volt részem, egy hosszú időszakot tölthettem külföldön. Sokat fejlődtem szakmailag és megismerhettem egy másik ország kultúráját. Szeretnék köszönetet mondani az iskolámnak, minden tanáromnak, akik segítettek felkészülni, és mindenkinek aki közreműködött abban, hogy ez a tanulmányi út megvalósulhasson.

Ajánlom minden társamnak,hogy bátran pályázzon külföldi szakmai gyakorlatra, mert új ismeretekkel és az Ország kultúrájának megismerésével bővítheti tudását.
írta: Tóth Zoltán 12/KG-N Számítógép szerelő és karbantartó

Tags: , ,
Menü