Kontrasztban – az ifjúság és a családok

folder_openHírek

Megdöbbentő”, „sokkoló”, „érdekes és elgondolkodtató”, „megmutatta, hogy mi számít igazán az életben, és hogyan lehet mindent, ami jó, felelőtlenül tönkretenni”, „ezentúl jobban figyelek magamra és a társaimra”, „örülök, és még inkább értékelem azt, amim van” – ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal távoztak diákjaink a Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség közös család- és ifjúságmentő tárlatáról, a Kontrasztkiállításról.

Szent Bazil Középiskola Kontrasztban – az ifjúság és a családok HírekA debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói az elsők között járták be azt a metaforikus utat, amely a fiatalok és családok életét érintő legfontosabb kérdések fény- és árnyoldalait jelenítette meg – kíméletlenül őszintén.

Szent Bazil Középiskola Kontrasztban – az ifjúság és a családok HírekA kiállítás szervezői nem pusztán az üzenetre, a pozitív döntések elősegítésére gondoltak, hanem egyben igyekeztek olyan kommunikációs csatornát választani, amely a célközönség, a fiatal korosztály számára is érthetővé és átélhetővé tette a családon belüli erőszak, a válások, az abortusz, a szenvedélybetegségek, az öngyilkosság és a kozmopolitizmus témáit.

Szent Bazil Középiskola Kontrasztban – az ifjúság és a családok Hírek

A kiállítás egy labirintusban vezette végig a látogatót, amelyet végig járva az egyes problémaköröket feldolgozó multimédiás szobákba juthattunk. A szobák álcahálóval lefedve, spotlámpákkal megvilágítva, valamint különböző hanghatásokkal kísérve egészen különleges atmoszférát teremtettek – a projektorok, plazmatévék, fotók és tablók által megjelenített – információk elmélyült befogadására. A másfél órás bejárást követően a látottak feldolgozása előbb a kiállítás „csend szobájában”, majd immár iskolai keretek között, osztályfőnöki órákon, illetve tanórákon folytatódott. Reméljük, sikerrel! (A program szervezőinek a kiállítás létrehozása mellett külön köszönettel tartozunk az iskolánkban megtartott felkészítő szemináriumokért, ahol a diákok praktikus család- és ifjúságvédelmi információkhoz juthattak, illetve kérdéseiket is feltehették az érintett témák kapcsán.)

A Kontrasztkiállítás a debreceni Egyetemi Templomban 2011. január 28-ig tekinthető meg.
Készítette: Farmasi József szaktanár, 10/DS-N/2009 osztályfőnök

Tags: ,
Menü