Látogatás a Jósa András Múzeumban

folder_openHírek

2010. október 5-én a Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium első éves szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző szakos diákjaival látogattuk meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumot. Bár az időjárás nem fogadott minket a kegyeibe, mégis sikerült egy kellemes, és nem utolsó sorban hasznos élménnyel gazdagodnunk.

Szent Bazil Középiskola Látogatás a Jósa András Múzeumban Hírek

A múzeumban elsőként roma festők műveit tekintettük meg, akik leginkább saját életük momentumait örökítették meg a vásznon. A képek az alkotó szemszögéből mutatják meg nekünk a proletár lét gyötrelmeit, valamint a roma kultúrát. Megismerkedhettünk a század elején Nyíregyházán állomásozó Hadik-huszárok felszerelésével, ruházatával, és az egykori katonák által adományozott gyűjteményeket is szemügyre vehettük. Szinte elsőként érkeztünk a Péchy-Kovács házaspár gyűjteményét bemutató terembe, ahol a házaspár által az évek folyamán összegyűjtött ereklyéket tekinthettük meg. A több száz darabos cserépedény gyűjtemény külön termet foglal el. A Benczúr Gyula emlékének állított terem megtekintése után kronológiai sorrendben néztük végig a Nyíregyháza környékén talált régészeti leleteket, egészen az ókortól a honfoglalásig. Végezetül a múzeum névadója, Jósa András életművét bemutató teremben pihentünk meg, ahol egy rövid videófilm segítségével minden oldaláról megismerhettük a polihisztort. Különleges élményt jelentett az elsősorban megyénk területéről származó, avarkori leletanyagot bemutató, frissen megnyitott interaktív kiállítás, ahol az egyes használati tárgyakat pl: őrlőkövet, kolompot a látogatók is kipróbálhatták.

Tárlatvezetőnk segített nekünk minden teremben megérteni az ott látottakat, és megtalálni a legérdekesebb darabokat. Bátran állíthatom mindnyájunk nevében, hogy sikerült tartalmas és hasznos pár órát eltöltenünk közösen.

I. éves szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző tanulók

Tags: , ,
Menü