„Szocos” képzés a Felnőttek Középiskolájában

folder_openHírek

A Felnőttek Szakiskolája, Szakközépiskolája és Gimnáziuma a 2007/2008-as tanévben szociális, gyermek- és ifjúság védelmi ügyintéző képzést indít Debrecenben, Kisvárdán és Nyíregyházán nappali illetve esti tagozaton. A jelentkezés feltétele az érettségi. A képzési idő két év, amely után írásbeli, gyakorlati és szóbeli vizsgán adnak számot a tanulók tudásukról. A sikeres vizsgák után a hallgatók szociális, gyermek- és ifjúság védelmi ügyintéző képesítést szereznek. A képzés célja olyan emelt szintű szakmai végzettségű szakemberek képzése, akik a szociális és gyámügyi igazgatás, a szociális gyermekjóléti és gyermekvédelmi alap- és szakellátás, valamint a nevelés-oktatás intézményeiben dolgoznak. Feladatuk, hogy a szociális, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi ellátásokra vonatkozó jogszabályok értelmezése és alkalmazása alapján a hozzájuk forduló ügyfeleket a megfelelő támogatáshoz hozzásegítsék.

A „szocos” képzést az iskola a 2006/2007-es tanévben indította először. A tanulók szociális érzékenységük és a gyermekszeretetük miatt választották ezt a szakmát. A két év alatt tanulnak többek között jogi, közigazgatási és költségvetési ismereteket, pszichológiát, statisztikai és demográfiai ismereteket illetve szociálpolitikát, amelyek a munkakör betöltéséhez szükségesek. Az elméleti ismeretek elsajátítása mellett hetente egy napot különböző szociális és gyermekvédelmi intézményekben töltenek ún. intézményt megismerő modul keretén belül. A meglátogatott helyek között szerepelnek speciális iskolák, időseket, fogyatékosokat és hajléktalanokat ellátó intézmények, illetve a nevelési tanácsadó.

A modul egyik célja, hogy a képzés résztvevői tanuljanak meg egy szervezeten belül és környezetében eligazodni, annak működési rendjéhez alkalmazkodni úgy, hogy elméleti tudásukat leendő munkahelyükön alkalmazni tudják. A másik, talán fontosabb cél, hogy a leendő ügyintézők ne csak egy megoldandó feladatot, egy aktát lássanak maguk előtt, hanem az ügy mögött lássák magát az embert, ezáltal sokkal hatékonyabban tudjanak segíteni a hozzájuk forduló „ügyfeleken”. Vagyis az intézménylátogatási modul olyan ismereteket, tapasztalatokat nyújt a tanulóknak, amelyeket elméletben az iskolapadban nem lehet megtanulni és elsajátítani, és amelyeket majdan munkájuk során hasznosítani tudnak.

A jelenlegi tanulók közül – ismereteik bővítése céljából – többen kedvet kaptak a továbbtanuláshoz is, amelyre nagy eséllyel pályáznak, mivel az itt szerzett szakmai végzettség több főiskolai szakon is pluszpontot jelent.

Pethőné Ludman Renáta szaktanár

Tags: , , , ,
Menü