„MUKODJ!”

folder_openHírek

Szerelési gyakorlat Hardvertechnika órán a debreceni Telegdiben.
Szent Bazil Középiskola „MUKODJ!” Hírek

Napjainkban a számítógép már nemcsak az irodák eszköze, hanem ott lapul a bankjegykiadó automatákban, a legtöbb ipari gyártó gépsorban, de a játékkonzolokban és a komolyabb mobiltelefonokban is. Rengeteg berendezést számítógép vezérel, az oktatás, szórakozás, kereskedelem és logisztika sem nélkülözheti a korszerű informatikai eszközöket. Hatalmas kihívás a gépek javítása, szerelése, karbantartása, mely egyre több, jól képzett és gyakorlatias szakembert kíván.

Ezért nagy érdeklődés előzte meg a kétéves számítógép-szerelő, -karbantartó képzés indítását iskolánkban. A tanulmányok nemcsak a szerelési és karbantartási ismeretekre terjednek ki, hanem a szakmai angol nyelv, a korszerű számítógép hálózatok, és az elterjedt szoftverek alapos ismeretére is. Hardvertechnika tárgyból széles körű, gyakorlatias tudást szereznek diákjaink az informatikai eszközök felépítéséről és működéséről. Ezt alapvető elektronikai, anyag- és gyártásismereti témák egészítik ki. Megismerkednek a napjainkban elterjedt korszerű alkatrészekkel és perifériákkal, azok felhasználásával és szerelésével. Több tucatnyi alkatrész, fotó, számítógépes animáció és szakirodalom segíti a felkészülést a gyakorlati feladatokra. Legyen szó akár a legújabb memória modulokról vagy csatlakozókról, tanulóink könnyen felismerik típusukat és alkalmazási területüket. Szakszerűen összeszerelik és beüzemelik az új gépeket, telepítik a szükséges szoftvereket. A használatban lévő eszközök meghibásodása tervszerű karbantartással csökkenthető. Jól karbantartott eszközökkel könnyebb a munka is. Fontos feladat a meghibásodott alkatrészek behatárolása, vizsgálata és cseréje is. Ezek mind-mind részei a képzésnek.
Időnként érdekes szerkentyűk bemutatása is színesíti az órákat kis „dizájn center” keretében. Előkerülnek a közelmúlt technikai bravúrjai, például az első zsebszámológépek közül egy 40 éves működő példány, vagy egy, a régi Szovjetúnióból származó „Kis elektrotechnikus” szerelőkészlet is. Természetesen ezeket ki is lehet próbálni.
Szent Bazil Középiskola „MUKODJ!” Hírek

Az elméletben tanultak alkalmazására gépeket szereltünk néhány gyakorlati órán. Csoportokban folyt a munka. Alaposan szemrevételezték a kapott alkatrészek típusát, megtervezték a munkát. Diákjaink fegyelmezetten és magabiztosan, szakszerű mozdulatokkal végezték a feladatokat, betartva a technológiai és balesetvédelmi előírásokat. A gépek összeszerelése közben egyre nőtt az izgalom: vajon feléled-e a masina? És végre eljött az igazság pillanata. Minden alkatrész és csatlakozó a helyére került. Feszültség alá kerültek a gépek, sejtelmes neszek szűrődtek ki a gépházból, a képernyőn feliratok villantak fel. Hurrá! Mindegyik gép elindult!

Ha egy igazán gyakorlatias, izgalmas és érdekes szakmát szeretnétek elsajátítani, akkor itt a helyetek!

Magi Béla

Tags: , ,
Menü