NIVÓ (Fodrász szintvizsga Nyíregyházán)

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola NIVÓ (Fodrász szintvizsga Nyíregyházán) Hírek

Izgalom, suttogás, lányok-fiúk hófehérben, ragyogó arccal, borostás férfiak, és higgadtan mosolygó tanárok, oktatók töltötték meg a nyíregyházi tanműhelyt 2009. január 28.-án kora reggel. Filmforgatás, -gondolhatta volna egy véletlenül arra tévedő, csak itt teljes a fegyelem és figyelem.

Iskolánkban a 2008/2009-es tanév első szintvizsgáját tartotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara a végzős fodrásztanulóknak. A szintvizsga alapját képezi az OKJ-s vizsgának, tehát nagy volt a tét! Szintvizsga nélkül nincs szakmai bizonyítvány.
A szintvizsga szűrő is, hogy csak magas szinten képzett, igényes szakemberek kerülhessenek ki a szakmai képzésekből, ezzel is védve a szakma becsületét és a fogyasztók biztonságát.

A végzős tanulók készen álltak a megmérettetésre Igazgató helyettesük, osztályfőnökük és szakoktatóik jelenlétében. A tanulók megnyugodva konstatálták, hogy jelenlétükkel a szakoktatók is támogatják őket. „Mindent tudtok, izgalomra nincs okotok! Gyakoroltatok annyit, hogy csukott szemmel is menne.” –hangzottak a nyugtató mondatok. Elég volt ennyi bíztatás, a válasz egy vidám mosoly volt. A vizsga hivatalos keretek között folyt le, előre kiírt vizsgarend szerint. A Kereskedelmi és Iparkamarát Sarkadi Zsolt képviselte, figyelte a vizsga menetét és tisztaságát. A vizsga színvonalát szakmai elnökként Takács József (volt szakoktató, mesterfodrász, a régióban ismert és elismert szakember) neve fémjelezte. Igazgató helyettes nő köszöntése, balesetvédelmi oktatás, néhány figyelemfelhívás és a vizsga menetének ismertetése után mindenki tudta a dolgát, a tanulók elfoglalták kijelölt helyeiket, elkezdődött a munka. A lányok-fiúk borotváltak, közben halkan hallatszott a suttogás: „egyes fogás, kettes fogás”, a szakoktatók távolból figyelve az ügyes kezeket, magabiztosan mosolyogtak, ide nem kell a vészhelyzet stábja, vagy elsősegélyláda! Rövid szünet a következő feladatra felkészüléshez, majd orsók repkedtek, babafejek forogtak, egy csipesz ide, egy másik oda, és igazi remekművek születtek. Minden a terv és tervezett időbeosztás szerint! A vizsgamunkák elkészítése után az értékeléseket összesítették a vizsgáztatók. A sok munka és gyakorlás elnyerte méltó jutalmát, nyugodt lélekkel engedhetjük nemcsak szakmunkásvizsgára, de versenyekre is tanulóinkat, mert magas szinten teljesítettek. Elégedett arcok mindenütt! A Kamara képviselője elismeréssel nyilatkozott a szervezésről, „..nagyon jó kezdete ez a további közös együttműködésnek!”-mondta. A vizsga elnöke dicsérő szavakkal értékelte a tanulók szakmai képzettségét, külön dicséretben részesített három tanulót kiemelkedő teljesítményéért.

Mozgalmas nap volt, mégsem fáradtunk el. Sikerélmény! Mint minden feladatot, ezt is rugalmasan, összefogott kollektív munkával magas színvonalon teljesítettük, – erről tanúskodik a külső szakemberek érdek nélküli pozitív elismerő értékelése is!

Tags: , ,
Menü