Szalagavató a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában Kisvárdán

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Szalagavató a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában Kisvárdán Hírek

Megint eltelt egy év, elérkezett a végzősök számára a várva várt nap, 2009. január 23.-a, a szalagavató ünnepe. Sürgés-forgás készülődés előzte meg. Be kellett rendezni a helyszínt, alkalmassá tenni a vendégek fogadására. E jeles nap alkalmából csinosan, elegánsan jelentek meg a végzős osztályok osztályfőnökükkel az élen hatalmas virágcsokrokkal és megérkeztek tiszteletükre a vendégek is, szülők, testvérek, barátok. Az alsóbb évfolyamok tanulói búcsúztatták a „nagyokat” és gondolták, hogy jövőre az Ő szalagavató ünnepségük következik, ezért egy kicsit meghatódva mondták a verseket, énekelték a dalokat. Színvonalas műsoruk hozzájárult, hogy ez az ünnep még emlékezetesebb legyen a résztvevők számára. Minden évben azt gondoljuk, hogy ez a rendezvény olyan jól sikerült, hogy ezt nem lehet felülmúlni, megállapíthatjuk azonban, hogy igen, lehet és ez így lesz jövőre is. Honnan ered a szalagavatás? A szalagavatás szertartása hosszú múltra tekint vissza. A ceremónia Selmecbányán született, mint megannyi más, diákélettel kapcsolatos szokás. A szalagavatót Selmecbányán valétálásnak nevezték, amely kifejezés a latin nyelvből ered: „Valete!” – kiáltották a végzősök a kisebbeknek: „Éljetek boldogul!” A diákok az utolsó tanév második félévére váltak jogosulttá a végzős szalag viselésére, melyet egy ünnepség keretein belül adtak át a végzősöknek. A rendezvény a szalagszenteléssel kezdődött: megáldották, megszentelték a feltűzendő szalagokat. Ezt követően az időközben elsötétült teremben a valétások felhelyezték a tenyérnyi, zöldes árnyalatú, általában selyemből készült szalagjaikat, ezután – immár szalagostul – megkezdődött a valétamenet, a diákok fáklyás felvonulása a város utcáin. A valétamenetet a legidősebb diák nyitotta, egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot vitt, az őt követőknek, pedig a kalapjuk mellett volt némi tölgylomb. A végzősöket fáklyás menet kísérte a városkapuig, ezzel is tudtukra adván, hogy hamarosan készen kell állniuk arra, hogy induljanak a nagyvilágba. Bár a szokások kissé módosultak – az első selmecbányai menet óta van, amivel a szalagavató szegényebb lett, és van, amivel gazdagodott – az ünnep lényege ugyanaz maradt.

A szalagavató műsora:
Szalagavató ünnepségünk megnyitásaként hallgassuk meg a Himnuszt. Meskóné Böszörményi Mária Igazgató helyettes ünnepi köszöntője következik.

Hallgassuk meg Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba, című versét, Almási Anett 11.-es fodrász tanuló előadásában
Révész Rózsa 13. évfolyamos fodrász tanuló búcsúzik a végzősök nevében.

Homonyik Sándor: Sose búcsúzz el, dalát, énekli a 12 évfolyamos
Vendéglátó – eladó osztály
Király Gabriella 12. évfolyamos élelmiszer és vegyi áru eladó tanuló szavalatát hallgassuk meg.
Az ünnepélyes szalagtűzés következik.
Szalagavató ünnepségünket Reményik Sándor: Akarom, című versével zárjuk, Tóth Enikő 11.-es fodrász tanuló előadásában.

Néhány gondolat az ünnepi beszédből:
Iskolánk sikertörténetéhez hozzájárult a fodrász, kozmetikus, vendéglátó eladó, informatika szakma, ugyanis tanulóink országos versenyen, SZKTV, OSZTV bizonyítottak. Szabolcs kupán, ahonnan a kupát is magukkal hozták. Köszönhető Bíró Ágnes fodrász szakoktatónak, aki felkészítette a tanulókat. Mai napig az iskola WEB lapján ez a leglátogatottabb album. Végzős és 12 évfolyamos fodrászaink az iskola népszerűsítése, megismertetése végett az általános iskolákat felkeresve, Road shown vettek részt Polyák Edina fodrász szakoktató ötlete és szervezése alatt, akikhez csatlakoztak a számítógépszerelő-karbantartók Dudásné Bereczki Viktória osztályfőnök irányításával és a kozmetikus osztály Kovács Erika osztályfőnök és kozmetikus szakoktató részvételével. A nagy sikert hozó bemutatkozás iskolánk WEB lapján, nyomon követhető. Az idei tanév megmérettetése a kozmetikus és a fodrász, élelmiszer- és vegyi áru- eladó szakma SZKTV versenye, ami előttünk áll. A jelenlévő fodrászok közül Máji Nikoletta, és Radvánszki Éva, az eladók közül Berencsi Mariann és Király Gabriella vállalták a megmérettetést, mely egyrészről a kiemelkedő teljesítményüknek köszönhető. Köszönet érte, hogy vállalják a többletmunkát és felkészülnek az országos versenyre, tovább viszik iskolánk jó hírnevét. De köszönettel tartozunk felkészítő tanáraiknak is Balázs Erika osztályfőnöknek és szaktanárnak. Baloghné Tóth Mónika fodrász osztályfőnöknek és szaktanárnak, Kovács Adrienn osztályfőnöknek és szaktanárnak, Baloghné Lipták Bernadett, aki szintén fodrász osztályfőnökként és angol tanárként vett részt a munkában. Abban, hogy az informatikai felkészítés zökkenőmentes legyen Tóth László tanár Úrnak, van nagy szerepe. A fodrászok sikeréből gigászi munkát vállalt Ujvári Ella tanárnő, aki osztályfőnökként intézte tanulói ügyes-bajos dolgát nagy szeretettel. Köszönettel tartozunk a COOP kereskedelmi láncnak, akik eladóinknak biztosítottak gyakorlati helyet és ösztöndíjat is fizettek részükre, tanulószerződés keretében. Iskolánk fenntartója jóvoltából két interaktív tábla, projektor, írásvetítő, CD lejátszó, magnó és televízió segíti az igényes szakmai munkát. Jól felszerelt, országosan is kiemelkedő színvonalú, professzionális gépekkel ellátott fodrász és kozmetikai tanműhelyben sajátíthatják el a szakma fortélyait a tanulók. A végzős fodrászaink előtt áll a szintvizsga, ami 01. 26.-án lesz. A Kereskedelmi és Iparkamara finanszírozásával és szervezésében vizsgabizottság előtt adnak számot gyakorlati tudásukról, ami az első nagy megmérettetés a szakmai vizsga előtt. A tanév ápr. 30-ig tart, utána megkezdődik a szorgalmi időszak felkészülés a szakmai vizsgára. Az írásbeli vizsga országosan május 18-án lesz 8 órakor. Még felsorolni is sok az előttünk álló feladatokat és akkor még a kisvizsgát és a szakmai vizsgát nem is említettem.
Tájékoztatom a jelenlevőket, hogy a következő tanévtől szakképző évfolyamainkra 8. osztály után, 14 évesen is lehet jelentkezni fodrász, számítógépszerelő-karbantartó, és irodai asszisztens, festő, kőműves szakmákra, 4-5 éves képzésre, valamint lehet 16 éves kortól, 10 osztály elvégzése, vagy érettségi után szakképző évfolyamokra.
Ennek a mai ünnepnek is megvan tehát a maga szép és saját ritmusa: helye van benne múltnak és jövőnek, helye a komolyságnak, az emelkedettségnek, és helye van benne az emelkedett hangulatnak, a vigasságnak is.
Köszönjétek meg szüleiteknek, hogy eddig eljuthattatok és kérjétek, és iskolánk is kéri segítségüket a szakmai vizsga magas színvonalú lebonyolításához.

Kölcsey Ferenc szerint:
‑ „Nincsen szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei.”
Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké,
mert nem a világban kerestünk még akkor barátokat,
hanem a barátainkban leltük fel az egész világot.” –
Márai Sándor szavaival fejezem be ünnepi beszédemet:
„ A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás.”

Kitartó szorgalmat, jó tanulást és kiváló eredményű szakmai vizsgát kívánok mindenkinek!

/Nevelőtestület Kisvárda/

 

Szent Bazil Középiskola Szalagavató a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában Kisvárdán Hírek

Élelmiszer És Vegyiáru Eladó Csoport

Szent Bazil Középiskola Szalagavató a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában Kisvárdán Hírek

Fodrász Csoport

Szent Bazil Középiskola Szalagavató a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában Kisvárdán Hírek

Vendéglátó Eladó Csoport

Tags: ,
Menü