Mimio interaktív táblarendszer – a jövő technikája

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Mimio interaktív táblarendszer – a jövő technikája Hírek

A Tipographic Kft ismét érdekes bemutatóra invitálta iskolánk oktatóit. A nyíregyházi Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola képviseletében egyszer már részt vettem egy bemutatón, amikor ismertették a Mimio interaktív táblarendszer előnyeit. Tanúja voltam annak, amikor a forgalmazó cég támogatásának tanújelét adva, interaktív táblarendszert adományozott a nyíregyházi Szent Imre Katolikus gimnázium számára.

Azóta eltelt néhány hónap. 2008 október 22-én ismét élhettem azzal a lehetőséggel, hogy éles felhasználási környezetben tekinthettem meg a jövő technikáját. A Szent Imre Katolikus gimnázium tanterme adott helyszínt a mostani eseménynek.
A bemutató a délutáni órákban kezdődött. Többségében nyíregyházi oktatatási intézmények képviselői, szaktanárai nyertek bebocsátást a „szentélybe”.A Tipographic Kft képviseletében Szabó László mutatta be ezt az interaktív táblarendszert.

Megtudhattuk, hogy a forgalmazónak nem véletlenül esett a választása éppen erre a típusra. Számtalan előnye közül kiemelném, hogy nagyságrendekkel kerül kevesebbe, mint más típusok. Persze csodák nincsenek, hiszen az ár-érték arány az minden esetben tükrözi azt a tudást, amit ezek az eszközök képviselnek. Vannak azonban nélkülözhető képességek. A Mimio táblarendszer legnagyobb előnye, hogy maga a táblarész nem speciális tábla, hanem egy minden iskolában megtalálható egyszerű műanyag tábla. Ennek előnye magától értetődik, hiszen nem kell a már meglévő táblát kidobni, hanem egyszerűen válasszuk a hordozható változatot, melyet ezután bármelyik fehér műanyag táblához csatlakoztatva élvezhetjük a rendszer előnyeit.

A teljes rendszer használatához természetesen szükség van egy projektorra és egy számítógépre. A hordozható változatnak azonban van még néhány előnye. Többek között saját memóriája van, így ha csak el szeretném tárolni az általam táblára írt információkat, akkor nincs is igazán szükség számítógépre, hanem a tanítási óra anyaga így is elmenthető, amit aztán természetesen bármikor újra felhasználhatok, miután átmásoltam egy számítógépre.

Ha a táblarendszer használatához rendelkezésünkre áll egy hordozható számítógép, akkor mindössze egy szoftvert kell feltelepítenünk rá, majd csatlakoztatni az eszközhöz, melyet egyszerűen néhány tapadókoronggal rögzíthetünk a táblán. A csatlakozás történhet USB kábelen keresztül, de lehetőség van természetesen vezeték nélküli kapcsolódásra is. A csatlakozás után a rendszerhez kapott tollal interaktív üzemmódra válthatunk. A tollat, mint egeret használhatjuk. A programok indításától kezdve mindent ezzel a tollal vezérelhetünk.
Nézzük a feltelepített szoftver alapvető lehetőségeit. A videó-rögzítési módban a számítógépen végzett, kivetített bármilyen műveletről készít egy videó fájlt. A másik alkalmazás mutatja meg az igazi interaktivitást. Például az éppen futó prezentációba bármikor belenyúlhatunk, megváltoztathatjuk, képeket, szöveget illeszthetünk be, majd az így módosított bemutatót el is menthetjük. A kérdés persze azonnal adódik, hogyan illesszünk be egy hosszabb magyarázó szöveget a tábla elé állva? A megoldás szerencsére megvan, nevezetesen a rendszer rendelkezik kézírás-felismerő funkcióval, azaz a tollal kézzel felírt szöveget átalakítja nyomtatott szöveggé.Az interaktív tábla előnyeit már a kisebb nagyobb szoftvergyártók is kezdik felismerni, így sorra születnek ez egyéb alkalmazások, melyekkel ki lehet használni a megvásárolt eszközöket. Ezek közül az előadónk a „balázs-diák „ szoftvereit emelte ki, melyek a legtöbb közismereti tantárgyhoz kaphatóak, többféle tudásszinttel.

Az előadás végére mindenki meggyőződhetett arról, hogy Mimio interaktív táblarendszer a napi oktató-nevelő munka hasznos, látványos kiegészítője lehet. A jövő technikája a jelen igényit elégíti ki mindenki számára megfizethető áron.

Obuczki Béla
szaktanár

Tags: , ,
Menü