Krúdy Kiállítás

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Krúdy Kiállítás Hírek

A Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium érettségiző készülő osztálya a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban emlékezett meg Krúdy Gyuláról.
A Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium is bekapcsolódott a Krúdy Gyula születésének 130., halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású rendezvénysorozatba. Az október 17-21. között megrendezésre kerülő nyíregyházi Krúdy-napok keretében közelebb kerülhettek a diákok Krúdy munkásságához, nyíregyházi kötődéséhez és műveihez. Iskolánk az író születésnapján, október 21-én látogatott el a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár fogadószintjén megrendezett Krúdy Gyula és kora című kiállításra.

A város önkormányzata ebből az alkalomból kezdeményezte, hogy legyen Nyíregyházán kötelező érettségi tétel Krúdy Gyula. Ehhez a helyi tanterv kidolgozását megkezdték. Így a 2009. májusi magyar szóbeli érettségin iskolánk a Regionális kultúra témakörön belül Városunk szülötte: Krúdy Gyula címmel érettségi tételként szerepelteti. Ennek érdekében is fontosnak tartotta az iskola, hogy Krúdyról méltóképpen megemlékezzen.
A kiállítás megtekintésének kiemelkedő hasznossága volt a diákok számára, hiszen itt lehetőség nyílt arra, hogy a tananyagon kívül olyan ismeretekre is szert tegyenek, amelyek élményt és szépséget nyújtottak számukra, és arra ösztönözte őket, hogy olvassanak Krúdyt és beszéljenek róla. Sok érdekességet megtudhattak Krúdy Gyuláról a kiállított folyóiratokból, fotókból, illetve megtekinthették az író könyveinek első kiadásait. Ezzel lehetőségük nyílt arra, hogy egy érettségi tétel személyes közelségbe kerüljön hozzájuk.

Fontosnak tartja az iskola, hogy a diákok ne csak kész ismereteket sajátítsanak el, hanem ők maguk állítsák össze azt az ismeretanyagot, amelyet a későbbiekben hasznosíthatnak. Nagy sikert aratott ez a módszer, hiszen a diákok beszámolókkal készültek a kiállításra, egymásnak ismertették Krúdy pályaképét, munkáit, írói stílusát. A módszert a jövőben is alkalmazni kívánja az iskola, mivel ez az ismeretek magasabb szintű elsajátítására ösztönzi a diákokat. Úgy gondolom, ha nem is hosszú időre, de mindenképpen a legaktuálisabb időpontban – Krúdy születésnapján – sikerült felidézni a diákok számára Krúdy korát és annak szellemiségét, melyet az érettségire való felkészülésben mindenképpen kamatoztatni tudnak.

Arnóczkiné Szilágyi Andrea

Tags: ,
Menü