A jövő családsegítői

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola A jövő családsegítői Hírek

Gyakorlat keretében látogathattunk el 2008. február 1-jén a nyíregyházi Human-net Alapítvány Körte utcai családsegítő intézményébe, ahol Lengyelné Pogácsás Mária jóvoltából betekintést nyerhettünk az intézmény munkájába. Az ott eltöltött idő alatt lehetőségünk nyílt megismerkedni, valamint átlátható teljes képet kapnuni az intézmény szervezeti felépítéséről, feladatairól, törvényi szabályozottságáról, tevékenységéről, klienseiről, dokumentációjáról, az intézmény személyi feltételeiről, a segítő tevékenységet végző intézmény dolgozóinak munkájáról.

A mindenre nyitott intézmény, kedvező intézményi atmoszférájával, az azon belüli optimális kapcsolatokkal a hátrányos helyzetben élő, vagy valamilyen krízis kapcsán rossz élethelyzetbe kerülő, segítséget igénylő egyének és családok megsegítésére helyezi a hangsúlyt.
Megyénkben – köztudottan – a munkanélküliség és a szegénység jelenti a legtöbb problémát. A családok egyre nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak alkalmazkodni a piacgazdaság farkastörvényeihez, amelyek maguk után vonzzák a különböző problémákat, melyek a család, -mint rendszer- egyensúlyi állapotának felbomlását eredményezhetik. Rohanó világunkban a családoknak egyre kevesebb idejük van problémáik megfogalmazására, esetleg megoldására. Sokan elsiklanak azok felett arra várva, hogy azok majd maguktól megoldódnak, vagy majd mások megoldják. Sokan pedig, talán megbélyegezve éreznék magukat, ha szakemberhez fordulnának, ezért nem teszik, a megoldásra váró problémák száma hatványozódik, családok, emberek, gyermekek életét tönkre téve ezáltal. Nagyon sok esetben a szolgálathoz érkező jelzések vizsgálatakor derül fény az összetett probléma létezésére, melynek hatékony kezelése, gyors és zökkenőmentes rendezése természetesen hosszabb időt, több kitartást na és persze együttműködést igényel mind a kliens, mind a szociális szakember részéről.

A szolgálatnál eltöltött idő lehetőséget nyújtott számunkra, hogy az eddig elméletben elsajátított ismeretekkel a gyakorlatban is találkozhassunk. Az intézmény dolgozói a szakma elhivatottjai, munkájukat a kliensközpontú segítőkészség jellemzi, melyet igen nagy alapossággal végeznek. Mindemellett kellő türelemmel és érdeklődéssel fordulnak a tanuló felé, gyakorlati tapasztalataikat, szaktudásukat átadva segítették szakmai előmenetelünket.

Odafigyelésükkel, segítségükkel, munkájukkal közreműködtek a szakmai információk, gyakorlati tapasztalatok hatékony elsajátításában, amelyért köszönettel tartozunk az intézmény munkatársainak, kiváltképp Lengyelné Pogácsás Máriának!

Készítette: Nyesténé Jánkfalvi Zita szaktanár

Szent Bazil Középiskola A jövő családsegítői Hírek

Tags: , ,
Menü