INFO vizsga 2007

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola INFO vizsga 2007 Hírek

2007 június 6-án fáradt, de magabiztos informatikai hálózatirendszer-telepítő diákok maroknyi csoportja gyülekezett a nyíregyházi Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola épülete előtt. Amit alig két hete az írásbeli vizsga után csak sejtettek, azt most már érzik és tudják, hogy számukra most valami véget ér. Eltelt két év. Két tanulással és sokszor lemondással, bánattal és örömmel telített két év. Most utoljára állnak itt. Utoljára lépnek diákként e falak közé. Valami visszavonhatatlanul véget ért, szomorúságra még sincs okuk. Valami véget ért, de valami el is kezdődött. Az utolsó megmérettetés lesz ma, mely után irány a nagybetűs ÉLET.
Szent Bazil Középiskola INFO vizsga 2007 HírekElőtte azonban néhány feladatot teljesíteni kell. A gyakorlati vizsga több részből áll. Az első részben egy hálózattervező szimulációs program segítségével, egy strukturált hálózatot kell megtervezni, működőképes szinten megvalósítani. A tervezés folyamán az IP címek kiosztásánál az egyik legkorszerűbb módszert a VLSM-et, azaz a változó hosszúságú alhálózati maszkokkal való címkiosztást kell alkalmazniuk. Az ehhez szükséges számításokat önállóan kell elvégezniük. Ezután a számítások ellenőrzéseképpen létrehozzák az adott hálózatot, alkalmazzák az általuk meghatározott IP címeket. Az ellenőrzés egyszerű, ha működik az eszközök között a kommunikáció, akkor jól teljesítették a feladatot, ha nem működik, akkor valahol hibáztak.

A következő vizsgarészben már életszerű feladat vár rájuk. Egy számítógép-hálózatban kell a hibákat megtalálniuk és kijavítaniuk. Ilyen feladattal a jövőben gyakran találkozhatnak, de már most bizonyíthatják, hogy felkészültek a kihívásra.

A vizsga harmadik, befejező részében valódi eszközökön kell megmutatniuk, mit tudnak. A feladat egy megadott szempontok szerinti, router-eket és switch-eket tartalmazó összetett számítógép-hálózat megtervezése, a fizikai topológia megvalósítása, valamint a hálózati eszközök és a munkaállomások bekonfigurálása.

A vizsga nyolc órakor kezdődött Koszta Mihály vizsgaelnök és Bereczky József vizsgabizottsági tag üdvözlő szavaival. A gyakorlati vizsga öt órás. Egy rövid munkavédelmi oktatás után megkezdődhetett a vizsga. A tételek kihúzása után mindenki hozzákezdett a feladatához. A kezdeti feszültség lassan oldódni kezdett, hiszen ahogy haladtak lépésről lépésre a feladat megoldása során, úgy lettek egyre magabiztosabbak. Nincs mitől félniük, hiszen a két év alatt, bár nem mindig érezték-értették a tanultak gyakorlati hasznát, most az utolsó mozaik is helyére került. Mindenki sikeresen vette az akadályokat. Sőt saját maguk számára is meglepő módon, könnyebben ment a feladat, mint gondolták.

A vizsga befejeztével egy könnyű ebéddel várták a szülők a diákokat és a vizsgáztatókat. Ezután, már csak néhány üdítő elfogyasztásnyi időt kellett várniuk, hogy a végeredményt megtudják. Az eredményhirdetés alatt a büszkén hallgatták az elnök méltató szavait, különösen, amikor egyik diáktársukat megdicsérték a gyakorlati vizsgán nyújtott teljesítményéért.
Természetesen volt még valaki aki náluk is büszkébb volt. Az iskola vezetősége, felkészítő tanáraik, és nem utolsó sorban osztályfőnökük talán még náluk is elégedettebb volt. Nem ok nélkül vagyunk büszkék rájuk.
Írta: Obuczki Béla szaktanár

Tags: ,
Menü