Kirándulás 2007 Nyíregyháza

folder_openHírek

Június 6-án reggel a nyíregyházi Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola közel 100 diákja hétköznapi viseletét túrafelszerelésre váltotta. Egész éves kitartó munkájuk jutalmául kirándulást szerveztünk részükre Sóstófürdőre.
Elsőként a kisvasút megállójának szomszédságában 1971 óta épülő Sóstói Múzeumfaluba látogattunk el, ahol a kapun belépve igazi 19. század végi faluba csöppen az ember. A hét és fél hektáros területen fekvő, hófehérre meszelt falú házikók között felelevenedett a hagyományos népi életmód és építkezési kultúra.

A sok látnivaló annyira letaglózta a tanulókat, hogy mágnesként vonzva Őket, a csoporttól elszakadva szétszéledtek a Múzeumfalu területén, majd miután kísérőtanáraik ismét összeterelték a csoportot, egymás szavába vágva csillogó szemmel mesélték élményeiket. Amennyire ellenkeztek az ötlet ellen, hogy múzeumba látogassanak egy osztálykiránduláson, annyira hatása alá kerültek az élménynek.

Többen elhatározták, hogy családjukat, barátjukat és barátnőjüket is elhozzák ide, hiszen az élmény mellett népünk kultúrájának olyan részleteivel ismerkedhetnek meg, amelyek minden mai fiatal alapműveltségének részét kellene képeznie.

Kísérő-szervező tanáraik büszke mosollyal hallgatták Őket, és tudták azt, amit szervezés közben csak éreztek, hogy egy mai „modern” fiatalnak is igénye van a kultúrára.
Chrenkóné Tóth Katalin
Bindáné Kozák Judit

Tags: ,
Menü