Pályaorientáció és a FIT

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Pályaorientáció és a FIT HírekA felzárkóztató tanulók órarendjében található pályaorientációs tantárgy célja a következő: megalapozni a pályaválasztási döntéseket, szakképzési és foglalkozási rendszerrel kapcsolatos információk átadása, a tanuló érdeklődésének felkeltése a szakmatanulás iránt, önbizalom növelés, önállóság fejlesztés. Az említett tantárgy keretén belül különböző fogalmakkal, szakmák részletes leírásával, elméleti bemutatásával, tesztekkel, képességfejlesztő gyakorlatokkal ismerkednek meg a tanulók, melynek eredménye: valamilyen érdeklődési terület kirajzolódása. Az év végéhez közeledve (igaz van még néhány hónap), a hallgatók között már vannak olyanok, akiknek konkrét elképzelése van a továbblépéssel kapcsolatban. Néhányan olyan területen szeretnének továbbtanulni, mely a befejezés végén szakmát ad a kezükbe (pl.: fodrász, szakács) de vannak olyanok, akiket az érettségire való felkészítés érdekel. Sajnos az osztály egy része sem az egyik, sem a másik csoportba nem tartozik még.

Ezen tanulók pályaválasztását, pályatanácsadását segítve szerveztünk látogatást a FIT-be. A Foglalkozási Információs Tanácsadó (FIT) egy pályaorientációt elősegítő humán szolgáltatás, mely
pályaválasztás előtt álló általános és középiskolásoknak
pályakezdő fiataloknak
pályaválasztásra kényszerülő munkanélkülieknek és
munkaviszonyban állóknak nyújt segítséget.
A több helyiségből álló épületben az érdeklődők 8-10 perces szakmaismertető videofilmekkel különböző foglalkozásokat ismerhetnek meg valós környezetben

A szakmaismertető mappák megtekintése után az alábbi kérdésekre kaphatnak választ:
milyen feladatok, tevékenységek jellemzőek az adott szakmára
milyen fizikai megterheléssel jár a munkavégzés
milyen egészségügyi követelmények vannak
milyen iskolai előképzettségre van szükség
milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni
kikkel kerül kapcsolatba a munkája során
mennyi ideig tart a képzés és hol történik.
Lehetőség van a Foglalkozási kézikönyv tanulmányozására, mely az egyes szakmák rövid leírását, a munkakörülményeket, a rokon szakmákat tartalmazza. Következő szolgáltatás a tanácskérők közép- és felsőfokú intézményben való továbbtanulásának felvázolása (a kiválasztott szakmára orientálódva), valamint az iskola befejezése utáni tanfolyami és egyéb tanulási lehetőségek ismertetése, bemutatása. Egy előre megbeszélt időpontban 10-12 fővel ellátogattunk a FIT-be. Egy gyors bemutatkozás után a távlati célokról, szakmákról folyt a beszélgetés. Ezután egy 13+1 kérdésből álló szakmaismereti totót töltöttek ki a tanulók.

Ezt követően három lehetőség között választhattak a jelenlévők:
1.szakmaismertető videofilmek böngészése
2.pályaválasztást segítő programban való részvétel
3.munkaérdeklődési kérdőív kitöltése

A szakmaismertető videofilmek közül a fodrász, műköröm építő, rendőr, marketing szakmák kerültek előtérbe. A pályaválasztást segítő programban való részvétel azt jelenti, hogy a tanulók 15-20 perc alatt 150 kérdésre válaszolva érdeklődési kérdőívet töltenek ki, melynek eredményeként a kimagasló és közepes érdeklődésű területeket tovább részletezve konkrét szakmalistát kapnak. A munkaérdeklődési kérdőív kitöltését azok a tanulók csinálták végig, akik még nem igazán állapodtak meg semmilyen szakmacsoportnál.

A diákok a tanácsadás után hasznos élményekkel, tapasztalatokkal, ismertekkel gazdagodva tértek vissza az iskolába.
Készítette: Kozákné Németi Zsuzsanna

Tags: ,
Menü