Intézményt megismerő modul a szociális ügyintézőknél

folder_openHírek

A „szocos” képzést a Felnőttek Szakiskolája, Szakközépiskolája és Gimnáziuma a 2006/2007-es tanévben indította először. A képzési idő két év, amely után a tanulók szociális, gyermek- és ifjúság védelmi ügyintéző képesítést szereznek. Tanulnak többek között jogi és közigazgatási ismereteket, gépírást, pszichológiát, statisztikai és demográfiai ismereteket, amelyek a munkakör betöltéséhez szükségesek. Továbbá a speciális szakmai modulcsoport közé tartozik az úgynevezett intézményt megismerő modul. A modul célja, hogy a képzés résztvevői tanuljanak meg egy szervezeten belül és környezetében eligazodni, annak működési rendjéhez alkalmazkodni úgy, hogy elméleti tudásukat leendő munkahelyükön alkalmazni tudják.

Eddig két intézményben tettek látogatást. Az egyik a 13. Sz. Általános Iskola, amely a Huszár téren, azaz a Guszevben található. Az iskolában 8 évfolyamon 1-1 osztály működik, összesen 106 tanulóval. A 18 fő szakképzett pedagógus munkáját 4 fő pedagógiai asszisztens segíti. A háztartások egy főre eső havi nettó jövedelme alapján a családok 89%-a él az úgynevezett szegénységi küszöb alatt. A szülők különböző tevékenységekkel egészítik ki a család jövedelmét, melyek nem legálisak. Ezekért a sokszor törvénybe ütköző tevékenységekért gyakran büntetés-végrehajtó intézetbe kerülnek a fiatalok, felnőttek. A 64 családból szinte mindenhol volt, van elítélt családtag vagy várható a jelenleg folyó tárgyalások alapján a szabadságvesztés.

A másik meglátogatott hely a Mária Magdolnáról elnevezett Magdaléneum nevű református egyházi intézmény volt. Ez egy olyan bentlakásos hely, ahol szellemi és fizikai fogyatékos, halmozottan sérült lánygyermekek illetve nők nevelésével, és amennyire lehet oktatásával foglalkoznak. A bentlakók között vannak enyhe, közepes és súlyos fogyatékossággal élők is, a legkisebb kislány 2 éves, a legidősebb ápolt 68 éves.

A tanulókat megdöbbentette, mélyen érintette mindaz, amelyet a két intézményben láttak, hallottak, tapasztaltak. Mély érzelmeket váltott ki belőlük a guszevi iskolások és a Magdaléneumban élők sorsa egyaránt.

Az intézménylátogatási modul olyan ismereteket, tapasztalatokat nyújt a tanulóknak, amelyeket elméletben az iskolapadban nem lehet megtanítani és elsajátítani, és amelyeket majdan munkájuk során hasznosítani tudnak.

Pethőné Ludman Renáta szaktanár

Tags: ,
Menü