Látogatás az Inform Média Kft. nyomdájában

folder_openHírek

2006. december 20-án reklám óra keretén belül ellátogattuk a az Inform Média Kft. nyomdájába. Busszal mentünk oda és vissza, így az egésznek egy kicsit osztálykirándulás hangulata volt. Az Inform Média Kft. az egyik leginnovativabb médiavállalat Magyarországon. 2005. évben kb. 450 munkatárs segítségével 6,2 Milliárd Ft forgalmat bonyolított le. A vállalat központja Debrecenben található. Üzleti tevékenységeik körébe tartoznak: újságok szerkesztése, nyomtatása, nyomdai értékesítés. Az Inform Média csoporthoz tartozik 14 újság és 8 Internet portál Magyarországon, 11 újság és 7 portál Romániában.

Az osztrák Vorarlberger Medienhaus GmbH. az Inform Média Kft. 100 %-os tulajdonosa. A tavalyi évben elindítottak három állás portált és egy ingatlan portált, továbbá két ingyenes hetilapot a Szuperhirdetőt és az Onlineaprót, valamint megjelent új időszakos kiadványuk, a Cégkatalógus. Az Inform Média Kft. termékskáláján rendkívül széles választékban találhatóak meg a különböző nyomtatott és online termékek Északkelet-Magyarország három megyéjéből. A nyomtatott termékek között szerepel három megyei napilap és vasárnapi lap, ingyenes hetilapok, apróhirdetési újságok és hirdető újságok, számos mutációval. Az Inform Média Kft. nem marad le az Internet folyamatos fejlődése mögött, termékpalettáján szerepel három vezető megyei hírportál, egy több mint heti 40.000 friss hirdetéssel működő apróhirdetési portál, ingatlan, autó, és állás portálok. Minden újság és portál tartalmára jellemző a regionalitás, nagy hangsúlyt kapnak a helyi hírek, események. A nyomtatott termékek a cég saját nyomdájában készülnek, és saját terjesztési hálózaton keresztül kerülnek az olvasók kezébe. Több száz ember a legmodernebb technikai felszerelésekkel dolgozik azon, hogy termékeik magas minősége folyamatosan biztosítva legyen.

Érkezésünkkor szívesen fogadtak bennünket, volt két idegenvezetőnk is: Dubóczki Tibor nyomdavezető, és Jantyik György nyomdagépész. Az ő segítségükkel betekinthettünk a munkafolyamatokba. Elsőként a tördelőbe vezettek bennünket, ahol láthattuk, hogy az újságokat 16 oldalban nyomtatják: 8 oldalt a négyféle nyomdai alapszínnel (magenta, cián, sárga, fekete) 8 oldalt pedig feketével és annak valamilyen kísérőszínével. Láttunk (sok egyéb között) két hatalmas gépet, melynek 2-2 tornya volt, itt épp egy osztrák lapot nyomattak. A gép vízszórással nedvesíti be a lemezt, amin a nyomtatandó anyag van, festéket pedig gumihengerrel nyomtatják rá a papírra. Ez a mélynyomás eljárás. A gépkezelők be tudják állítani, hogy melyik színből mennyit kapjon a papír. Fontos, hogy a színek tökéletesen fedjék egymást, és a lapok pontosan legyenek összehajtva. Az újságpapír a torony aljától fölfelé kapja meg a 4 színt, melyekhez külön nyomó művek tartoznak. A papírpályán befelé haladva pedig hajtogatásra és vágásra kerül a sor. Nagyon érdekes volt látni, hogy mekkora sebességgel száguldanak a lapok a hajtogatóba, mégsem esik rajtuk egyetlen gyűrődés sem. Ha egy ilyen gép mindkét tornya működik, egy óra alatt 50-60 ezer példányt is képes elkészíteni. Azért a gépek nagyon zajosak voltak, így mindig kis csoportba húzódtunk össze, hogy halljuk, amit az idegenvezetőnk mond. Láthattuk azon hatalmas papírtekercseket, amire a nyomtatott anyag kerül. Egy-egy ilyen henger súlya 500 kg-tól akár 1 tonnáig is terjedhet. A végén láthattuk a csomagolást is, ahol a kész nyomtatási anyagokat kötegelik és előkészítik a szállításra. Meglepő volt látni, hogy ezen a szakaszon főleg idősebbek és nők dolgoztak. A végén volt meglepetés is. Az egyik szekrényről kedvünk szerint választhattuk az újságok közül. Többségünk Hajdú-Bihari Naplót, viccújságot, Tipp újságot és környékbeli lapokat vitt haza. Itt készítik a Hajdú-Bihari, Szabolcs Megyei és a Borsod Megyei naplókat, a román Szatmári Friss -t, a Kaposvári Polgárt, a Tiszaújvárosi Krónikát, a Mértékadó -t. Azt is megtudtuk, hogy az Apró újságokat: Hajdú-Bihari, Keleti, Borsodi és a Hevesi Aprót 2006 áprilisától Temesváron nyomtatják.

Nagyon jó volt látni, hogy a reklám órán megtanult nyomdatechnikai műveletek és eljárások hogyan valósulnak meg a gyakorlatban. Az idegenvezetőnk által használt szakkifejezések is ismerősek voltak számunkra. Számunkra érdekes és hasznos volt ez a kirándulás, és persze, az osztály egyébként sem egyhangú életét még jobban színesíthettük vele.
Debrecen, Telegdi Kata Szakiskola
Készítette: Hegedűs Rita, Rusznyák István

Tags: , ,
Menü