Japán origami művész a Telegdiben

folder_openHírek

December 6-án az ügyeskezű fodrásztanulóinkat csodálatos karácsonyi díszek hajtogatására tanította Josizava Szacsijo japán origami művész. A hajtogatáson kívül rengeteg érdekességet tudhattunk meg a virágzó gazdaságú és szigorú erkölcsű szigetországról. Elmondta többek között, hogy a japánok buddhista és shintoista vallást gyakorolnak, és csupán 4% keresztény – köztük az Ő családja is – ünnepli a karácsonyt. Japán családi ünnepe a három napig tartó újév, amelyet fergeteges felvonulásokkal ünnepelnek. Megtudtuk Tőle azt is, hogy a japán emberek haragukban nem dühöngenek, hanem „elcsendesednek”. Nagyon jó logikával, türelemmel és kézügyességgel rendelkeznek, ami elengedhetetlen az origami hajtogatásához.

Csodálatos mintázatú és különböző formájú origami papírokat ajándékozott nekünk, ezekhez foghatót hazánkban nem lehet beszerezni. Egy japán ember mindig tart magánál ilyen papírt, mert ha valakivel összebarátkozik, ebből készít ajándékot emlékül.

A japán gyerekek a hajtogatást az anyukájuktól tanulják már óvodás korban. Olyan természetes ez nekik, mint nekünk a „Pont, pont, vesszőcske…”. Talán ezért lehetséges, hogy az a csodagömb, amit „Szacsi” tizenöt perc alatt elkészített, nekünk könnyen egy óránkba kerülhet. Eleinte kicsit ügyetlenkedve, de végül mindenki sikeresen elkészítette a gömböcskéket, csillagokat, ajándéktasakokat.

Nagyon jó hangulatban telt el a nap, mindenki új ajándékötletekkel gazdagodott. Ez alatt a többi tanuló – akiknek a már rutinos fodrásztanulók adták át frissen szerzett tudományukat – karácsonyi díszeket varázsoltak iskolánk többi termébe is.

Készítette: Chrenkóné Tóth Katalin

 

Tags: ,
Menü