Életképek a Felnőtteknél

folder_openHírek

A Felnőttek Szakiskolája, Szakközépiskolája és Gimnáziuma, vagy ahogy mindenki hívja a „Felnőttek”, térségünk egyik legújabb oktatási intézménye. Létrehozása mögött ugyanaz a filozófia állt, ami a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola szellemiségét is meghatározza: Ingyenes, magas színvonalú oktatást adni bárkinek, aki tanulni akar.

Mivel a szeptemberi kezdés óta már eltelt néhány hónap, lassan kialakul a Felnőttek saját identitása, amely a négy osztályból kaleidoszkópszerűen rajzolódik ki.

Elsőként nézzünk körül a majdani érettségizőknél! A több mint 30 fős osztályban szinte mindig szorgalmas munka folyik: már az órák előtt az elmúlt hetek tananyagát beszélik meg a diákok, majd az órákon lázas jegyzetelés és feladatmegoldás zajlik. A tanulók között vannak olyanok, akik a munka és a család mellett vállalták ezt a nem könnyű, de szép feladatot, hogy három év alatt eljussanak az érettségi bizonyítványig.

Ugyanazokból a tankönyvekből tanulnak a diákok, mint amelyeket a nappali tagozatos gimnáziumokban használnak, de nekik mindezt 3 év alatt kell átvenniük, így igazán tiszteletreméltó az az elszántság és igyekezet, amellyel az órákra és a vizsgákra készülnek.

A következő csoport a dajkáké. Ők hetente 3 napot iskolába járnak, majd heti 2 nap gyakorlatuk van az általuk kiválasztott óvodában. Most éppen a karácsonyra készülnek: különböző díszeket készítenek, hiszen nekik a gyermekekkel kell a jövőben dolgozniuk, ezért fontos, hogy fejlődjön a kreativitásuk.

A szociális, gyermek- és ifjúság védelmi ügyintéző csoportban másfajta hangulat fogad minket. Az ide járó tanulók valamennyien komoly fiatal felnőttek, akik a jövőben a szociális területen fognak dolgozni. Az órákon nagy hangsúly esik a különféle esettanulmányok megbeszélésére, amelyeket a későbbi karrierjük során tudnak hasznosítani.

Végül, de nem utolsósorban említsük meg a felzárkóztató csoportot! Ide olyan tanulók járnak, akik nagy odafigyelést, türelmet és szeretetet igényelnek. Élénk, vidám osztályba léphetünk be, akikkel az iskolának az a célja, hogy olyan szintre hozza fel őket, ami képessé teszi őket egy szakma elsajátítására.

Készítette: Zsitnyár László

Tags:
Menü