Megemlékezés 1956. október 23-ról

folder_openHírek

A 2006-os évben az 56-os események 50. évfordulójához értünk. Ezek a szörnyű események hatással vannak a mai magyar társadalomra is. Az Apolló mozi jóvoltából lehetőségünk nyílt megtekinteni a Recsk- egy eltitkolt munkatábor története című dokumentumfilmet, s ezáltal az osztályunk méltóképpen megemlékezhetett az 50 évvel ezelőtti eseményekről.

A dokumentumfilm reális képet nyújtott az akkori nehéz helyzetről. Több évtizednyi hallgatás után megszólaltatták mindkét felet. Egyik oldalról a munkatáborba hurcolt rabokat, s a másik oldalról az akkori rendszer kiszolgálóit, az AVO-sokat. A rabok beszámoltak arról, hogy embertelen körülmények között kellett megélni mindennapjaikat. Többségük úgy került oda, hogy megverték és letartóztatták őket, és rá lettek kényszerítve, hogy vállalják be, hogy a fasizmus eszméit képviselik. Ezért közbüntetés helyett a recski táborba küldték a rabokat. Mindenki úgy tudta, hogy 2 évet kell ott eltölteni, de személytől függően meghosszabbították. A rabok azért lettek likvidálva, hogy az akkori hatalom a kommunizmus megvalósítását Rákosi Mátyás vezetésével ne hátráltassák. Azok is a nép ellenségeinek számítottak, akik nem tapsoltak és ujjongtak Rákosi nevére. Őket kiszedték a tömegből, és erőszakkal munkatáborba szállították. A rendszer alapja a besúgóhálózat volt, így senki nem volt biztonságban. Tulajdonképpen ez a megfélemlítés, félelem keltés és a hazugságok a kommunista diktatúra alapjai voltak.
Konkrét példákon keresztül is szeretnénk bemutatni az akkori rendszert. Németországból hazatérve „Pista bácsi” beállt AVO-snak, de mikor őt is koholt vádak alapján elítélték, összeomlott benne egy világ, amelyben szentül hitt, s a recski munkatáborban ő is megtapasztalta a szörnyű bánásmódot. A rabok egyes tagjainak napokig egy vizes gödörben kellett állniuk, ahol az őrök szórakozásképpen köveket dobáltak rájuk. Ma már a recski táborra nem emlékeztet semmi, csak az eredeti épület mására felhúzott épületegyüttes.

A dokumentumfilmben szereplő rabok elbeszélése után többet tudtunk meg, hogy milyen szörnyű dolgok történtek ekkor, mint amit középiskolában tanulhattuk róla. Nagy megdöbbenéssel fogadtuk, hogy ezen eseményeket mind a mai napig homály fedi.

Papp Mariett

Tags:
Menü