Búcsúztak a fodrászok

folder_openHírek

Célba értek a végzős fodrász tanulók a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola nyíregyházi és kisvárdai telephelyein. Június második hetében lezajlottak az utolsó megmérettetést jelentő szakmunkás vizsgák mind a nappali, mind az esti tagozaton. Bár a tanulók minden félévben átestek az aktuális záróvizsgákon, most mégis nagyon izgultak, mivel az összes eddig tanult munkafolyamatot be kellett mutatniuk.

Reggel 8 órára benépesült a vizsga helyszíne, s a tökéletes előkészületeknek köszönhetően megkezdődhetett a 10 munkafolyamatból álló gyakorlati vizsga. A végső vizsga egész napos koncentrálást igényelt a tanulóktól és a vizsgabizottság tagjaitól egyaránt. A vizsga elnökök, akit a Nemzeti Szakképzési Intézet bízott meg, a kisvárdai vizsgán Lapis Imre úr, Nyíregyházán Takács József és Dr Veres Imre, és az Iparkamarai Tagok, Semjényi Brigitta és Böszörményi Sándor ( Öcsike) értékelte a tanulók munkáját.
Bemelegítésként, modellt nem feltétlenül igénylő – babafejen is elvégezhető – műveletekkel kezdtek a diákok, mint pl.: vashullám, gyűrűzés – rakás, dauer csavarás és a vízhullám, mely napjainkban egyre inkább visszatér az alkalmi frizurák készítésénél. Majd következett a hajvágás bemutatása a különböző férfi és női modelleken, melyre a vizsgázók különösen felkészültek, hiszen a fodrászok életében ezek nagyon fontos mindennapi munkafolyamatok. Így, oktatóiknak köszönhetően a tanulók pontosan megtanulhatták a divatnak megfelelő vágási és festési technikákat és a vizsgán ezt a tudást nagyon ügyesen kamatoztatták.

A vizsga és a nap fénypontja a női alkalmi frizura készítése volt, melyre a csinos, fiatal, női modellek a megfelelő estélyi öltözetben és sminkben érkeztek. Az igen kreatív fodrász jelöltek kezei alatt különleges hajköltemények születtek, melyhez a fogásokat a tanulók többsége az iskola tanműhelyeinek szakoktatóitól néhányan pedig külsős gyakorlati oktatóktól lesték el. A vizsgabizottság tagjainak véleménye szerint egy-egy ilyen munka a legnívósabb versenyeken is kitűnő helyezést érne el. Néhány vizsgázót szóbeli dicséretben illetve könyvjutalomban részesítettek kiemelkedő munkájukért: Kisvárdán Nagy Mónika, Kulcsár József Attila, Kovács Andrea Tünde, Királyné Balogh Magdolna, Nyíregyházán Láposi Melinda, Vajda Melinda és Kakócz Lajosné, amihez szívből gratulálunk.

Ez a nap dicséri a gyakorlati oktatók lelkiismeretes munkáját, szaktudását, a diákok felkészültségét, ügyességét, szakma iránti szeretetét, s köszönet a modelleknek is, akik vállalták, hogy segítségükre lesznek a vizsga főszereplőinek. A képző intézmény szervezése tökéletes volt, az eredményes munka feltételei maximálisan biztosítva voltak.

A nap végére sikerült elkápráztatni a vizsgabizottság tagjait, és mivel az akadályokat mindenki sikeresen vette, mindenki átvehette a szakmai OKJ-s bizonyítványt.

Minden frissen végzett fodrásznak kívánunk a további munkájához nagyon sok sikert!

Tags: , ,
Menü